Loše vrijeme nije dobro za turiste, a za vino može biti doslovno pogubno. Vinari su zato pribjegli visokoj tehnologiji i u suradnji sa znanstvenicima napravili etikete koje kupce obavještavaju je li vino tijekom transporta bilo u idealnim temperaturnim uvjetima ili im je isporučeno “kuhano”.
Etiketa se može programirati za niz temperatura i smješta se izravno na bocu ili na pakiranje. Trepćuće zeleno svjetlo označava da je u transportu bilo sve u redu, a žuto da je plemenito vino bilo podvrgnuto neuobičajenim temperaturama. Informacije o transportu mogu se pomoću prijenosnog čitača prenijeti u računalo, a na osnovi njih lako se može ustanoviti tko je kriv ako je nešto pošlo po zlu. WTN Services, kompanija koja se bavi transportom vina, među prvima je usvojila novu tehnologiju, a sada je standardno upotrebljava u svim pošiljkama. Etiketu WTN-ovi korisnici plaćaju 20 dolara što je puno za one koji piju vino koje stoji 10 dolara po boci, no vrhunskim vinarima čija vina se prodaju po 100 i više dolara etiketa ne predstavlja znatan trošak. Njima je kvaliteta ipak najvažnija.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu