Nova metoda može otkriti dijabetes i predijabetes u samo 12 sati

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2022. u 12:42
Foto: Pixabay

U istraživanje je uključeno 436 osoba koji su uređaj nosili 12 dana.

U novom istraživanju znanstvenici su istraživali mogu li koristiti očitanja kontinuiranih mjerača glukoze (CGM) za dijagnosticiranje predijabetesa i dijabetesa. S podacima prikupljenim za samo 12 sati, znanstvenici su mogli razlikovati osobe s dijabetesom tipa 2, predijabetesom i osobe bez oslabljene tolerancije na glukozu. Glavni autor istraživanja Jouhyun Clare Jeon, dr. sc., rekao je za Medical News Today: “Vjerujem da naša metoda nudi puno potencijala kao novi alat za pomoć pružateljima zdravstvenih usluga u donošenju odluka o pacijentu, posebno za udaljenu ili virtualnu skrb. Za širu javnost, naša se metoda ne koristi samo za praćenje i ranu dijagnozu, već i upozoravanje pacijenata na rizik od razvoja dijabetesa”.

U istraživanje je uključeno 436 osoba koji su uređaj nosili 12 dana, a zabilježeni su i podaci o njihovom spolu, starosti i indeksu tjelesne mase. Među njima 172 osobe su imale dijabetes tipa 2, 87 predijabetes te je 177 njih bilo zdravo. Znanstvenici su postavili granice rezultata A1c testova na sljedeći način: sve ispod 5,5 posto znači da je osoba zdrava, između 5,5 i 6,5 posto ukazuje na predijabetes, a iznad 6,5 posto na dijabetes. Mjerenja su napravili u nekoliko vremenskih intervala te su nakon obrade podataka pomoću modela razvijenog umjetnom inteligencijom zaključili da je interval od 12 sati jednako efektivan kao i duži vremenski intervali. Nakon što su odabrali takav vremenski period i dodatno ga optimizirali, dobili su rezultat od 87, 84 i 86 posto poklapanja u sve tri kategorije, piše Miss7.

Ovakvi rezultati pokazali su velik potencijal za dijagnosticiranje predijabetesa i dijabetesa tipa 2, a autor istraživanja dodaje kako je potrebno provesti isto istraživanje na većem uzorku. Dr. sc. Michael Lieberman, direktor istraživanja i razvoja u Klick Applied Sciences, pohvalio je ovakav pristup: “Sa stajališta javnog zdravstva, predijabetes se u velikoj mjeri nedovoljno dijagnosticira. Sposobnost lakog utvrđivanja s visokim stupnjem vjerojatnosti da je netko u predijabetesu bez liječničkog posjeta mogla bi biti iznimno korisna”. Dr. Lieberman je dodao da rano otkrivanje predijabetesa može zdravstvenom timu i samoj osobi pružiti dovoljno vremena da preokrene tijek bolesti prije nego što bude prekasno.

Komentirajte prvi

New Report

Close