Nosite masku za oči dok spavate? Benefita je niz, posebno za naše kognitivne funkcije

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2023. u 07:24
Foto: Unsplash

Dobro spavanje ključ je dobrog života.

Trećinu života provedemo spavajući, a brojna istraživanja pokazuju da kvaliteta našeg noćnog odmora ima važan utjecaj na to kako provodimo dane. Ako ne spavamo dobro, bit ćemo razdražljiviji i pod stresom, manje koncentrirani, skloniji zaboraviti čak i važne stvari, piše Novi list. 

Dobro spavanje ključ je dobrog života. No, kvaliteti sna ne štete samo naše brige i stres nakupljen tijekom dana: uvjeti okoline (buka, svjetlo) također igraju važnu ulogu u našem odmoru. Sada novo istraživanje sugerira da nošenje platnene maske za oči za blokiranje percepcije svjetla tijekom spavanja može poboljšati naše blagostanje – posebno naše kognitivne funkcije.

Ciklus spavanja i buđenja reguliran je prirodnom izmjenom svjetla i tame, pri čemu sunčeva svjetlost ujutro signalizira da je vrijeme za buđenje, a noćna tama nas poziva da zaspimo. Nažalost, u našim gradovima sunce više nije samo jedini izvor rasvjete: ulične svjetiljke, natpisi na trgovinama, svjetla automobila osvjetljavaju ulice čak i noću, onemogućujući nam da se dobro odmorimo ako ne znamo kako spriječiti svjetlost da prodire u kuću.

Polazeći od svijesti da svjetlost utječe na noćni odmor, tim talijanskih i engleskih istraživača proveo je eksperimentalno istraživanje o kvaliteti sna uz prisutnost izvora svjetlosti. Cilj znanstvenika bio je shvatiti može li uređaj koji blokira percepciju ambijentalnog svjetla tijekom spavanja zapravo utjecati na kognitivne performanse.

Utvrđeno je da su svi sudionici pokazali bolje rezultate u učenju u zadatku povezivanja parova riječi i psihomotoričkom testu kada su spavali s maskom za oči.

I ne samo to: korištenje maske tijekom odmora također je dovelo do viših razina epizodnog pamćenja i pažnje. Međutim, zanimljivo je da sudionici nisu otkrili nikakvu razliku u satima spavanja ili kvaliteti sna kada su nosili masku za oči ili kada nisu. Ukratko, kvaliteta sna također ovisi o našoj izloženosti svjetlu – čak i ako toga nismo svjesni na svjesnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close