Nije za ljudsku prehranu: Što je ulje lampante koje se prodaje kao ekstra djevičansko maslinovo?

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2022. u 08:25
Foto: pixabay

Čovjek na ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije djelovati temperaturom ili bilo kojim drugim postupkom osim mehaničkog izvlačenja ulja iz ploda.

Trgovačko društvo Orgula iz Splita kažnjeno je s 15.000 kuna, a direktor tvrtke s još 4.500 kuna, zato što su na tržište stavili artikl koji nije bio u skladu s onim što je pisalo na deklaraciji, presudio je Općinski sud u Koprivnici.

Inspekcija je otkrila da je početkom travnja u supermarketu u Koprivnici na policama pronađen proizvod koji se deklarira kao ekstra djevičansko maslinovo ulje oznake ‘Tradicija’ od jedne litre, piše tportal.

Nakon što je uzet uzorak ulja i provedena analiza zaključeno je da uzorak nema veze s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, već je poljoprivredni inspektor potvrdio da je riječ o ulju lampante koje nije u kategoriji djevičanskog maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, TOP kategorija maslinova ulja ne bi smjelo imati više od 0,8 grama masnih kiselina na 100 grama ulja te mora imati besprijekoran miris i okus te prikladnu gorkost i pikantnost.

Čovjek na ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije djelovati temperaturom ili bilo kojim drugim postupkom osim mehaničkog izvlačenja ulja iz ploda.

Od kombinacije ekstra djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja dobiva se djevičansko maslinovo ulje koje je kategorija niže te ima umjereniji intenzitet ukusa i pikantnosti i koncentraciju od najviše dva grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja.

Koristilo se kako gorivo za razne svjetiljke

Najniža klasa ulja koje se dobiva iz maslina je ulje lampante, koje se nekoć koristilo kao gorivo za razne svjetiljke čemu i duguje svoj naziv. Riječ je o ulju koje ima po više od dva grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja i koje nije za ljudsku prehranu ako ga se prethodno ne rafinira.

Ulje lampante dobiva se i branjem maslina koje su pale na tlo ili su bolesne i trule, no i ono se da rafinirati te se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Inače, maslinovo ulje gubi na kvaliteti kad se beru prezrele masline, kad su masline bolesti ili pod napadom maslininih muha te ako se predugo i loše skladište nakon berbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close