Nezapamćena najezda ‘malih štetočina’ u Hrvatskoj: Evo o čemu se radi

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2022. u 12:05
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U gradovima uz obale Jadrana mnoštvo mušica zabilježeno je u moru.

Stanovnike Hrvatske posljednjih je dana uznemirila najezda mušica. Njihove fotografije, kako s Jadrana tako i iz Zagreba, preplavile su društvene mreže, piše Index.

“Vozim bicikl u ruti gdje je duži dio drvoreda i naletim na jato, geto, inkviziciju i roj tih mušica, i to otvorenih usta (ne pitajte zašto, pjevala sam) i hajd što uđu, al što neće da izađu. U očima, ušima, ustima, kosi, odjeći u jednom trenutku izgledala sam kao mumija. Kako je Travno blizu Jakuševca, a imamo poduže drvorede, ove nemani partijaju u večernjim satima u punoj ratnoj spremi. Nikad ih nije ovako puno bilo”, napisala je na Facebooku jedna Zagrepčanka.

“Užas koliko ih ima ove godine. Prije bih ih se najela samo na nasipu u vožnji biciklom. Ove godine ih donesem i doma s posla”, kaže druga.

U gradovima uz obale Jadrana mnoštvo mušica zabilježeno je u moru.

Na temelju fotografija nagađalo se da bi riječ mogla biti o lisnim ušima.

Profesorica Renata Bažok s Odjela za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu potvrdila je za Index da se doista radi o toj vrsti štetnika.

“Dobila sam fotografije od vaših kolega novinara i na temelju njih sam pretpostavila da se radi o lisnim ušima. Nakon toga sam zvala kolegicu Katju Žanić s Instituta za jadranske kulture u Splitu koja je bila na terenu i uzela je uzorak, budući da se do sada govorilo da je to pojava koja je zamijećena uglavnom uz obale. Ona mi je potvrdila da se doista radi o lisnim ušima”, rekla je Bažok.

Lisne uši su mali kukci koji sišu sokove biljaka, a članovi su natporodice Aphidoidea. Njihov uobičajeni životni ciklus uključuje ženke koje ne lete, koje rađaju živorođene ženke nimfe, koje mogu stvoriti plod bez uključivanja mužjaka, što je adaptacija koju znanstvenici nazivaju teleskopskim razvojem. Brzo sazrijevajući, ženke se obilno razmnožavaju, tako da se broj ovih insekata brzo povećava. Krilate ženke mogu se razviti kasnije u sezoni, što im omogućuje da koloniziraju nove biljke. U umjerenim regijama faza spolnog razmnožavanja nastupa u jesen, a kukci često prezimljuju kao jaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close