Na Danima Nikole Tesle i o nepoznatim detaljima iz njegova života

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2015. u 14:25
Foto: Wiki

Dani Nikole Tesle održat će se od 27. do 29. siječnja u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

Dani Nikole Tesle održat će se od 27. do 29. siječnja u zagrebačkom Tehničkom muzeju, koji je za ovogodišnje izdanje najavio i panel raspravu na kojoj će se govoriti o nepoznatim detaljima iz života slavnog izumitelja, elektrotehničara i fizičara, percepciji Tesle u javnosti i kontroverzama koje su pratile njegov život i rad.

Trodnevnu manifestaciju, kojom se nizom događanja tradicionalno obilježava obljetnica smrti jednog od najvećih izumitelja u povijesti, otvorit će Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost, istoimenim natječajem za godišnju nagradu mladima koji će pokazati svoje znanje s područja fizike i iz Teslina rada.

Isti dan održat će se panel rasprava "Percepcija fenomena Nikole Tesle", na kojoj će govoriti neovisni istraživač Ivan Šimatović, znanstvenik, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković Mladen Martinis, znanstveni savjetnik na tom institutu Karolj Skala, sveučilišni profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva Dubravko Horvat te viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, bivša kustosica Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Zorica Civrić.

Neiscrpna tema Teslina znanstvenog rada oživjet će i u praksi – u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla viši kustos Tehničkog muzeja Renato Filipin održat će predavanje s pokusima "Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost", dok će Zorica Cvirić imati predavanje "Od automata do robota".

Ovogodišnji Dani Nikole Tesle ujedno su i svojevrsni uvod u Noć muzeja, koja je ove godine posvećena Tesli i održava se 30. siječnja pod nazivom "Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um". Noć muzeja će staviti naglasak na mogućnosti razvoja Gospića i Like kroz osobu Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar ''Nikola Tesla'' u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

Tehnički muzej je za Noć muzeja pripremio i poseban program posvećen Tesli. U kabinetu Nikola Tesla, gdje su izložene vjerne replike njegovih najvažnijih izuma i naprava na kojima se izvode atraktivni pokusi, izvodit će se predavanja s pokusima svakih sat vremena, što će se moći pratiti i na ekranu u dvorištu Muzeja u Savskoj.

U Odjelu prometna sredstva moći će se razgledati električni automobil Tesla, a za posjetitelje će se tom prigodom organizirati tombola, putem koje će desetero posjetitelja imati priliku osvojiti nagradnu vožnju tim vozilom središtem Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close