Martinje u Kutjevu uz dašak tradicije i kapljicu vrhunskog vina

Autor: Marta Duić , 12. studeni 2016. u 15:51
Kutjevo

Šetnjom kroz podrum u kojem se 784 godine bez prestanka pije vino počelo je Martinje u Kutjevu. Tvrtka Kutjevo, poznata po velikim serijama graševine ovom je prilikom prezentirala nagrađena vina svog asortimana i novog člana uprave Mladena Pavića.

˝Ovo je prostor koji opstaje stoljećima, a naša vina različitima čini nadmorska visina i sastav tla ovog kraja. Od 1232. do danas prošli smo kroz razne faza i izmjene vlasnika, a danas osim vina imamo i ratarsku diviziju te nudimo i certificirano sjeme te stočarsku diviziju i preradu mesa. Iza nas je uspješna godina i očekujemo kvalitetna vina, a ovim blagdanom obilježavamo kraj berbe ˝, kaže Mladen Pavić, član uprave Kutjeva.

Gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir istaknuo je kako je upravo tvrtka Kutjevo nositelj razvoja ove sredine. ˝Iako je Kutjevo jedan od najmanjih gradova, imamo nešto po čemu smo poznati nadaleko, a to je naše vino˝, poručio je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Somelijer Drago Humski predstavio je Graševinu 2015, vrhunsko vino koja je ove godine osvojila razna priznanja i nagrade, za koje su se svi ocjenjivači na različitim natjecanjima usuglasili i imali ista mjerila vrijednosti, što je kako kaže Humski, dokaz kvaliteta vina. Iduće na redu bile su vrhunska de Gotho Graševina i Graševina Turković, koja nosi dio povijesti i ime obitelji koja je ostavila velik trag i na tvrtku Kutjevo te na sam kraj i grad.

Ledena berba, Graševina 2006 proizvedena u 70 000 boca njene predikatne note zaokružili su ovu degustaciju.˝Ovo vino sa svojim mužem, ne bih htjela kvariti˝, komentirao je u šali somelijer Drago Humski činjenicu da su dame bile oduševljene vinom.

Restoran Kutjevo i Muzej u loncu pokazali su kako se vrhunska kapljica spaja s tradicionalnim jelima ovog dijela Hrvatske. ˝Ovim jelima koja su pred vama razbijamo tradicije da je Slavonija samo obilje mesa. Naime, u ovim krajevima se prije jelo meso svega dva puta tjedno, a mi vam danas nudimo ta stara, gotovo zaboravljena jela˝, pojasnila je Maja Žebčević Matić, direktorica gradskog muzeja Požege.

Čvarci i čupteti, slavonski fingerfood bili su dio uvodne priče, a uslijedio je guščji paprikaš i cicvara uz kapljice Kutjevačkog Rosea i de Gotho graševine. Glavno jelo, sarma sa župom, točnije mljevenim sjemenkama buče te ćevap s trijeti i krumpirom složili su se s Tramincem Kutjevo i crnim Pinotom Kutjevo. Uz Graševina ledeno vino za desert su posluženi lokše i Hrvatska torta.

Naravno, Martinje ne bi bilo Martinje bez tradicionalnog posjeta biskupa i krštenja mošta, a uloga kuma pala je na gradonačelnika Kutjeva, dok su za kumu odabrali moju malenkost. Koliko će taj odabir kumova utjecati na kvalitetu vina, vidjet ćemo dogodine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close