Slastičarski kongres Interslast, održan u 14. izdanju u Tuheljskim Toplicama, okupio je oko 400 sudionika, majstora slastičarske umjetnosti iz regije Alpe-Adria i šire, odnosno 110 natjecateljskih ekipa domaćih i stranih stručnjaka.
Ovogodišnja zemlja partner je Slovenija, a tema kongresa bila su izvorni europski slastičarski proizvodi. Organizator kongresa, Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba, predstavlja Hrvatsku kao državu bogatu autohtonim slasticama koje trebaju zaštitu na nacionalnoj i europskoj razini.
“Ovim kongresom želimo mladima i starima pokazati kolače koji to zaslužuju,” rekao je direktor Stjepan Odobašić. Istaknuo je i da Hrvatskoj nedostaje oko 300 stručnih slastičara, što se trenutačno djelomično ublažava angažmanom stranih radnika i doškolovanjem domaćih kadrova.
Pokrovitelj kongresa je Krapinsko-zagorska županija, a zamjenica župana Jasna Petek naglasila je važnost Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, koji pruža srednjoškolsko i cjeloživotno obrazovanje u slastičarstvu. Slovenski veleposlanik Gašper Dovžan istaknuo je važnost slastica kao dijela zajedničke kulturne baštine Hrvatske i Slovenije.
“Slastice su završni proizvod lanca koji počinje poljoprivredom, a završava u kulinarskoj ponudi održivog turizma. To je smjer koji trebamo poticati,” poručio je.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu