Omiljeno ljetno voće izvrstan je izvor vitamina i minerala, ali jedna skupina ljudi ga treba izbjegavati

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2023. u 10:08
Foto: Pixabay

Izvrstan je izvor vitamina B, C, vitamina A, kalija i magnezija

Ljetne vrućine idealno je ublažiti rashlađenom slatkom lubenicom. Ovo ukusno sezonsko voće većinom je sastavljeno od vode, a idealno je za zasladiti se jer ima samo 30 kalorija na 100 grama. Također je izvrstan izvor vitamina B, C, vitamina A, kalija i magnezija. Ova dva zadnja važna su za regulaciju krvnog tlaka, piše Ordinacija.

Ljekovita svojstva

Lubenica sadrži antioksidanse te aktivne tvari koje ublažavaju upale u organizmu. Usto je i diuretik, potiče rad bubrega te povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Korisne su čak i koštice koje su bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Lubenica je bogata likopenom – antioksidansom koji sprečava bolesti srca i krvožilnog sustava. Sadrži i vlakna koja smanjuju razine lošeg kolesterola. No, dijabetičari bi ipak trebali pripaziti jer jedna velika kriška ima 20 grama šećera pa je bolje kozumirati voće nižeg glikemijskog indeksa.

Pojačava libido

Jedna od manje poznatih stvari je da je lubenica dobra za libido jer sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila. U tjielu se ona pretvara u arginin, aminokiselinu koja je korisna za krvožilni sustav jer daje elastičnost stijenkama arterija. Djelovanje je slično onom Viagre pa vam nekoliko kriški lako može poboljšati seksualni život.

Komentirajte prvi

New Report

Close