Ljubitelj ste jaja? Kad čujete što kažu nova istraživanja voljet ćete ih još više

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2023. u 09:28
Foto: Unsplash

Godinama smo mislili da je konzumiranje previše cijelih jaja, uključujući žumanjak koji je bogat prehrambenim kolesterolom, loše za zdravlje.

Postoje različiti razlozi zašto biste mogli početi jesti jaja svaki dan ako to već ne radite. Ona mogu smanjiti upalu, pomoći vam u izgradnji mišića i ojačati vaš imunološki sustav. Nedavna studija također je otkrila da bi jaja, osim što su korisna za vaše tijelo, mogla biti ono za čime vaš mozak žudi zahvaljujući činjenici da ona mogu poboljšati kognitivne funkcije.

Studija objavljena u časopisu Nutritional Neuroscience uključila je 79 sudionika u dobi od 18 do 75 godina. Provedeni su testovi sa sudionicima koji su procjenjivali kognitivne funkcije u različitim trenucima tijekom ispitivanja, piše Eatthis.

Nalazi su pokazali da, iako jedenje jaja—i, kao rezultat toga, hidrolizata proteina jaja NWT-03—nije pomoglo sudionicima da se poboljšaju kada je u pitanju test psihomotorne budnosti, bilo je povezano s boljom izvedbom tijekom testa vremena reakcije.

“Ovo je vrlo zanimljiva studija jer zaranja dublje u koristan kemijski sastav jaja i kako hidrolizat proteina jaja, koji nastaje razgradnjom proteina jaja, može biti koristan za zdravlje”, kaže doktor Kiran Campbell.

Hidrolizat komponente NWT-03 ima sposobnost poboljšanja kognitivnih funkcija unutar domene izvršnih funkcija.

FOTO: Pixabay

“Domena izvršnih funkcija odgovorna je za nečiju samoregulaciju, kreativnost, raspon pažnje, rasuđivanje, radnu memoriju, inhibitornu kontrolu i mentalnu fleksibilnost, među ostalim funkcijama mozga. Međutim, iako su ovi nalazi pozitivni i obećavajući, teško je reći jesu li koristi isključivo od samog proteina jaja, jer jaja imaju druge komponente za koje se pokazalo da pogoduju zdravlju mozga i kognitivnim funkcijama. Ovo je posebno izraženo u žumanjku jajeta. Godinama smo mislili da je konzumiranje previše cijelih jaja, uključujući žumanjak koji je bogat prehrambenim kolesterolom, loše za zdravlje. Ipak, tijekom proteklog desetljeća ili više, znamo da nečija razina kolesterola u krvi nema mnogo veze s unosom kolesterola hranom”, kaže Campbell.

Foto: Unsplash

Žumanjak također sadrži vrijedne fitonutrijente koji promiču zdravlje, kao što su kolin, lutein i zeaksantin.

“Ovi nutrijenti također mogu biti povezani s poboljšanom kognitivnom funkcijom prema nekoliko studija”, dodaje Campbell.

U isto vrijeme, Campbell kaže da “iako je istraživanje obećavajuće, još uvijek se treba usredotočiti na cjelokupni zdrav obrazac prehrane koji uključuje sve što je potrebno vašem tijelu i mozgu da funkcioniraju s optimalnim kapacitetom. To uključuje prehranu koja se sastoji od cjelovitih žitarica, voća, povrća i nemasnih proteina, uz ograničenje dodanih šećera, zasićenih i trans masti.”

“Koliko često opskrbljujete svoje tijelo također je iznimno važno kada je u pitanju kognitivna funkcija. Ako ne opskrbljujete svoj mozak onim što mu je potrebno za funkcioniranje, osjećat ćete se tromo, nećete se moći usredotočiti i teško ćete se koncentrirati na svakodnevne zadatke. Sljedeći dosljedan dnevni obrazac obroka—što je obično doručak , ručak, večera i možda međuobrok ili dva—možete izbjeći iscrpljivanje hranjivih tvari koje su mu potrebne u tijelu i mozgu i izbjeći neželjene događaje”, objašnjava Campbell.

Komentirajte prvi

New Report

Close