Koliko televizor troši struje mjesečno i postoji li način da uštedite?

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2023. u 11:32
Foto: Unsplash

Ako želite uštedjeti, tu je i nekoliko savjeta kako da smanjite vaš mjesečni račun za struju. 

Stalno se debatira o tome koji uređaji troše najviše struje, koji je troše čak i kada ne rade, kako da koristimo bojler da bismo uštedjeli, ali možda ste se zapitali i koliko struje mjesečno troši televizor.

Bilo da se prikazuje naša omiljena emisija, serija ili da uživamo u nekom dobrom filmu, većina nas često gleda TV, piše Smartlife. Postoje razni faktori koji utječu na potrošnju električne energije televizora, a ako želite uštedjeti, tu je i nekoliko savjeta kako da smanjite vaš mjesečni račun za struju.

Prva stvar koja utječe na to koliko struje troši TV je veličina samog televizora tj. ekrana. U usporedbi s ostalim dijelovima televizora, ekran je najveći potrošač struje. Drugim riječima, što je ekran veći bit će potrebno više električne energije za njegov rad.

Foto: Unsplash

Tip televizora, točnije tip ekrana, je drugi faktor koji snažno utječe na to koliko struje će uređaj trošiti. U našim domovima se najčešće mogu naći sljedeća četiri tipa televizora:

TV s katodnom cijevi (CRT)

Ovo su uređaji koje su kupovale naše bake i deke (ili mame i tate, ovisno od toga koliko godina imate). CRT televizori imaju dug vijek trajanja, ali troše uvjerljivo najviše struje. Prepoznatljivi su po velikoj izbočini za zadnjoj strani.

Plazma televizori

Ovo su nešto stariji modeli koji imaju sjajnu sliku i kontrast boja, ali troše najviše električne energije za svoj rad. Plazma televizore su zamijenili LCD televizori

LCD televizori (LED televizori)

U pitanju su uređaji s ravnim ekranom, koji posljednjih desetak godina koriste ekran s LED diodama koje osiguravaju pozadinsko osvjetljenje (otuda i naziv LED televizor). Ova vrsta televizora troši i do pet puta manje struje u odnosu na televizore s plazma ekranima.

OLED televizori

Iako je u pitanju je posljednja riječ tehnologije, koja nudi najkvalitetniju sliku i kojoj nije potrebno pozadinsko osvjetljenje, OLED televizori uglavnom troše više struje u odnosu na LCD televizore.

Treća stvar od koje ovisi koliko će struje TV trošiti je energetska efikasnost ugrađenih elektronskih komponenata. Napredniji modeli koriste kvalitetnije komponente koje, pored boljih performansi, karakterizira i manja potrošnja struje.

Kako utvrditi koliko struje troši televizor i koliko to košta?

Imajte u vidu da cijena struje nije fiksna. Prije svega, postoje jeftina i skupa tarifa. Uz to, cijena za 1 kWh utrošene električne energije ovisi i od tome je li se vaša mjesečna potrošnja nalazi u zelenoj, plavoj ili crvenoj zoni.

1. Provjerite oznake na energetskoj naljepnici

Ako ste u procesu nabave novog televizora, dobra polazišna točka vam može biti naljepnica na kojoj se nalazi informacija o energetskoj ocjeni tj. energetskoj klasi televizora. Ova naljepnica se najčešće nalazi u gornjem lijevom ili gornjem desnom uglu ekrana, ima je svaki televizor i iskazuje slovima abecede – od A do G.

Foto: Pixabay

Energetska ocjena A označava uređaje koji su energetski najefikasniji, što znači da imaju najbolji odnos između utrošene energije i radnog učinka. S druge strane, energetska ocjena G označava uređaje čija energetska efikasnost nije na tako visokoj razini, tj. kod kojih je odnos između utrošene energije i radnog učinka lošiji. S tim u vezi, ako usporedimo dva televizora čiji su ekrani iste veličine, onaj TV koji ima bolju ocjenu energetske efikasnosti će trošiti manje struje.

Imajte u vidu da je ova energetska skala 2021. godine u potpunosti revidirana, tj. promijenjen je način na koji se računa energetska efikasnost uređaja, pa ćete trenutno teško pronaći televizor čija je energetska ocjena viša od F. No, u budućnosti će ih sigurno biti, kako tehnologija bude napredovala.

Na naljepnici ćete pronaći dvije bitne informacije – kojoj energetskoj klasi uređaj pripada i koliko će kWh struje potrošiti za 1.000 sati rada.

2. Pronađite naljepnicu na poleđini televizora i provjerite njegovu električnu snagu

Na naljepnici koja se nalazi na poleđini vašeg televizora možete pronaći podatak o tome kolika je električna snaga uređaja. Električna snaga se izražava u vatima (W) i ne treba je miješati s naponom, koji se mjeri u voltima (V).

Primjera radi, ako na naljepnici piše da je snaga vašeg televizora 75 W, to znači da će za sat vremena rada televizor potrošiti najviše 75 W odnosno 0,075 kW električne energije. Kada pomnožite električnu snagu televizora, izraženu u kilovatsatima s aktualnom cijenom za 1 kW električne energije, dobit ćete cijenu struje koju TV potroši za jedan sat rada.

Koje funkcije za uštedu energije treba tražiti kada kupujete TV?

U slučaju da planirate kupovinu novog televizora postoji nekoliko stavki na koje možete obratiti pažnju kako biste odabrali TV koji će biti prijateljski nastrojen prema vašem mjesečnom računu za struju. U pitanju su sljedeće funkcije:

Automatska kontrola osvijetljenosti

Što je veća osvijetljenost ekrana, televizor će trošiti više struje. Zato potražite onaj koji posjeduje senzore za automatsko podešavanje osvijetljenosti koji ovise o količini svijetla u prostoriji.

Timer za automatsko isključivanje

Ova funkcionalnost vam omogućava da podesite kada će se TV sam isključiti. Dakle, više ne morate brinuti je li televizor ostao uključen kada ste izašli iz svog doma ili zaspali i nemilosrdno troši struju. Postoje dvije vrste timera – jedna koja vam omogućava da podesite za koliko minuta će se televizor automatski isključiti i jedna koja omogućava da podesite maksimalno vrijeme rada televizora. Primjera radi, možete podesiti da televizor radi najviše četiri sata od trenutka uključivanja, a nakon toga će se sam isključiti.

Režim uštede energije 

Ova funkcija će prigušiti pozadinsko osvjetljenje ekrana televizora i po potrebi deaktivirati neke funkcije ili tehnologije kako bi se smanjila potrošnja energije.

Kako smanjiti potrošnju struje kod televizora?

Kao što se vidi iz prethodnih primjera, suvremeni televizori ne troše tako puno električne energije, pa vam se dodatno smanjenje potrošnje može učiniti kao bespotrebno. Ipak, na duge staze ušteda koju možete ostvariti nije zanemariva. Uz to, kada bismo se svi trudili uštedjeti što je moguće više električne energije, naša životna sredina bi bila znatno čistija i zdravija za život.

Foto: Unsplash

Evo što možete učiniti da biste smanjili potrošnju struje televizora.

Smanjite osvijetljenost ekrana 

Tvorničke postavke  osvijetljenosti ekrana obično su takva da je display svjetliji nego što je zaista potrebno većini korisnika, a to negativno utječe na potrošnju.

Neka TV bude manje uključen

Mnogima se događa da TV radi iako ga nitko ne gleda, a to – košta. Ako volite zvukove u pozadini dok vi nešto radite, daleko je isplativije uključiti radio ili pustiti neki podcast.

Ne ostavljajte televizor u režimu mirovanja kada odete na odmor 

Ako se televizor neće koristiti nekoliko dana ili duže, izvucite njegov kabel za napajanje iz utičnice. Ne samo da ćete smanjiti račun za struju, već ćete produžiti životni vijek uređaja i u potpunosti eliminirati rizik od oštećenja televizora uslijed kvara na električnoj mreži.

Vrijedi napomenuti i to da će kod nekih televizora isključivanje iz struje na duži period dovesti do kompletnog reseta uređaja, tj. do povratka na tvorničke postavke. U prijevodu, možete ostati bez svih finih podešavanja TV-a, kao i bez svih kanala, pa će biti potrebno ponovo postaviti sve kanale i podesite opcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close