Kako će svijet izgledati 2050.? Neka istraživanja kažu da ćemo svi izgledati kao Brazilci

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2012. u 16:00
Tko bi se bunio da izgleda kao ona?! (Adriana Lima, poznati brazilski model, foto: Epa)

Kada se odluči upustiti u predviđanje budućnosti, svaki ekonomist u obzir mora uzeti jednu ključnu varijablu: ljude.

Kada se odluči upustiti u predviđanje budućnosti, svaki ekonomist u obzir mora uzeti jednu ključnu varijablu: ljude. Barem tako tvrdi Rob Wile, američki novinski izvjestitelj koji se uglavnom bavi praćenjem energetskog sektora.

Koristeći se dostupnim podacima, između ostalog i ovim dokumentom (klik na link odvest će vas na stranicu) koji pokušava odgovoriti na pitanje što će se dogoditi sa starijom populacijom SAD-a u razdoblju od 2010. do 2050. godine, Wile za Business Insider iznosi nekoliko zanimljivih činjenica o tome kako će Amerika, sudeći po sada dostupnim analizama i istraživanjima, izgledati za nekoliko desetljeća.

Ukratko, zaključuje Wile za one koji nemaju strpljenja pročitati njegov članak do kraja, u Americi će živjeti više latino populacije. Bit će više i starije, ali nažalost i deblje populacije.

Promjene dolaze s doseljenicima

Neke od zanimljivih činjenica koje Wile iznosi u članku su sljedeće: američka će populacija 'skočiti' za još 100 milijuna ljudi u narednih nekoliko desetljeća (ponajviše zahvaljujući migraciji, predviđanja kažu da će se doseljenici nastanjivati u SAD-u u pojačanoj mjeri, tako da će do 2050. godine gotovo petinu američkih državljana činiti oni koji su rođeni u inozemstvu), ukupan broj imigranata do 2050. godine će se više nego udvostručiti (na 81 milijun). Imigranti će promijeniti američku demografsku geografiju te će donijeti velike promjene u infrastrukturi (predviđa se da će se novi doseljenici naseliti na određenim područjima – konkretno na zapadu i sjeveroistoku, pojavit će se potreba za novom infrastrukturom (kuće, prijevoz itd.), stariji doseljenici vjerojatno će se početi seliti u predgrađa – korak na koji bi se mogla odlučiti i starija američka populacija, a pojavit će se i problem manjka transportnih opcija u predgrađima).

Wile međutim kaže kako se prava priča ipak neće odvijati oko novih doseljenika, nego djece, koja će biti glavni pokretači rasta. Do 2050. u SAD-u će, predviđa se, biti više druge generacije hispano populacije nego prve. Hispano populacija utrostručit će se na 128 milijuna. Istodobno, azijska populacija rast će 192 posto, na brojku od 41 milijun. Populacija crnog stanovništva rast će oko 56 posto na 59 milijuna.

Stari problemi novog doba

Pojačana raznolikost populacije stvorit će nove probleme za ekonomiju. Stariji pripadnici hispano i afričko-američke populacije vjerojatno će tražiti više pažnje i pomoći zbog svog fizičkog stanja. Pojavit će se veća potreba za javnim prijevozom. Pojavit će se i potreba za dvojezičnim, odnosno višejezičnim znakovima. Trebat će se pozabaviti i stambenim pitanjem za veći broj obitelji.

Imigracija je, nastavlja Wile, samo dio priče: Amerikanci će živjeti dulje. Prema trenutno dostupnim informacijama, u SAD-u će za nekoliko desetljeća biti više 61-godišnjaka nego 51-godišnjaka. Povećat će se i broj 100-godišnjaka. Wile stoga primjećuje kako bi se s obzirom na ove podatke stopa rasta američke populacije mogla gledati i na drugi način: kao smanjenje stope smrtnosti.

Tektonski poremećaji u ekonomiji

Wile piše kako će starija populacija izazvati 'tektonske poremećaje' u ekonomiji. Rast će postotak Amerikanaca koji će i dalje biti sposobni voziti, pogotovo starije žene. To otvara razna pitanja: pitanje sigurnosti u prometu, pitanje kvalitete zraka, povećanje broja privatnih vozila u odnosu na javni prijevoz, povećanje broja vožnji koje se ne odnose samo na odlazak na posao…

S obzirom na sve navedeno, Wile piše kako će radno sposobno američko stanovništvo predstavljati 'većinsku manjinu' u 2050. godini. A gdje će svi živjeti? Previđa se da će američko stanovništvo u 2050. biti raspoređeno u 11 'megaregija' u razvoju. Postojat će naime gradovi čije će ekonomije postati toliko nezavisne da će stvoriti veće zasebne jedinice.  Na te će se regije gledati kao na mreže oko gradova metropola, odnosno kao njihovo okolno područje koje ima uspostavljene okolišne, ekonomske i infrastrukturne odnose. Pretpostavlja se da će gradovi u tih 11 megaregija biti zavodljivi – jednom kada građani u njih usele, neće više željeti otići. Nastajanje ovih megaregija zahtijevat će veću infrastrukturnu povezanost – željezničke veze između pojedinih područja naprosto će eksplodirati.

Ono što SAD najviše zabrinjava jest rast broja starijeg stanovništva. Broj radno nesposobnog stanovništva će rasti u odnosu na radno sposobne građane. SAD se pita – hoće li ih biti u stanju uzdržavati?

Debljina, dijabetes i brazilska fizionomija

Predviđanja kažu da će američko stanovništvo, kako desetljeća odmiču, postajati sve deblje. Bit će više oboljelih od dijabetesa, što će povećati medicinske troškove.

Za kraj još jedna zanimljivost: ne navodeći o kojim je istraživanjima riječ, Wile piše kako neka od njih pokazuju da će cijeli svijet s odmicanjem desetljeća sve više poprimati fizionomiju Brazilaca.

Komentari (3)
Pogledajte sve

opasna tema koju trebamo jednom mjesečno čitati.
može koji urednički editorial sa punim odgovorima na pitanja?
U tko je ono rob wile?
o čem je njegovo istraživanje?
o fizionomijama Brazilaca?amerikanci će imati velike guze i grudi za nekoliko desetljeća?
ugasit ćete se nastavite li ovako izdaleka pisati, outsourcati redakciju u Kinu(?!).
U osnovnim se školama iz goegrafije uče vrste rasa u svijetu. I da postoji samo Južni pol, Sjevernog pola na kartama nema više?!

1. povećava se broj pripadnika katoličke vjeroispovjesti u SAD-u na uštrb protestanata.
Većinom su to emigranti iz latinske amerike. Vatosi – meksikanci, marosi – Salvador, itd.
2. smanjuje se broj bijelaca (bijele rase) u korist sivih i crne rase u SAD-u.
3. koji je mogući odgovor USA na sekularizaciju bijelog protestantskog stanovništva? koji je odgovor njemaca na 12 mil turskih gastarbeitera i francuza na arkije (alžirce) zadnjih 25 godina? I konačno, kako se to i kako će se sve to odraziti na ekonomiju USA? uzorak iz D i F imate, pišite, USA magazines preuzimaju sve dobro na tu temu – zbog rasta otpora spram useljenicima.

garota tequilleros za fizionimiju brazilki i analitičaru Wile jer život je Brazil:
Vaš link …

Onda više neće imati smisla gledati nogomet ako su svi Brazilci.

Znam kako to Ameri i masoni misle srediti.

Sve mi se više čini da nam treći svjetski rat ne gine.

Jako žalosno

Iluminati rade na mješanju rasa kako bi ugasili nacionalizme, pa tako Švedsku trpaju s Somalijcima a Oslo s Arapima.

New Report

Close