VIDEO: Donosimo rješenja za najveće izazove pravilne prehrane na radnom mjestu

Autor: Piše Anja Rimac, mag. nutr. , 19. svibanj 2023. u 15:22
Foto: Pixabay

Fokusirajte se na povrće i kvalitetan izvor proteina kao što je meso, riba, sojini proizvodi, ostale mahunarke ili mliječni proizvodi (sir) te umjerenu količinu integralnih žitarica te ponekad i onih bijelih.

U poslovnom svijetu, ljudi često gledaju što mogu pojesti “s nogu” kako bi što prije i efektivnije mogli nastaviti sa svojim dnevnim zadacima. U takvom okruženju, često se čini da je briga o prehrani suvišna i zahtjeva previše vremena. Kako to da vikendom, kada imamo puno više slobodnog vremena nekako najviše “griješimo” u prehrani?

Organizacija i prioretizacija baš kao i u poslu

Zato što briga o prehrani nije stvar vremena, već organizacije i prioretizacije. Kvalitetna prehrana ne treba oduzimati ništa više vremena od onoga koje sada trošite na prehranu, a moguće da vam se to vrijeme i skrati. Neovisno o poslu kojim se bavite, svatko od nas ima ograničeno vrijeme i energiju koju može posvetiti prehrani. Zato je bitno da se usredotočimo na one stvari koje će stvarno napraviti razliku. Planiranje je pola posla, kako u poslovnom svijetu tako i u prehrani.

Neka vaša okolina radi u vašu korist

Prva stvar koju možete napraviti kako bi poboljšali svoje prehrambene navike je modificirati svoju okolinu. Živimo u okruženju gdje je ukusna hrana lako dostupna, jeftina i potiče nas na njenu konzumaciju. Ako vas svaki dan na uredskom stolu dočeka tanjur s keksima ili komad torte u frižideru, vjerojatno ćete pojesti par komada čak i ako niste prije razmišljali o njima ili osjetili glad. Isto vrijedi za grickalice koje se nalaze u ladici u vašem uredu. Odolijevanje takvom iskušenju od nas zahtijeva veliku snagu volje i disciplinu. Ako nemate u blizini takve namirnice se s kojima često pretjerate, malo je vjerojatno da ćete ih konzumirati. S druge strane, ako u blizini imate kvalitetne namirnice, veća je vjerojatnost da ćete ih i konzumirati.

Obrok na poslu

Najjednostavniji način da imate kvalitetan obrok na poslu je da skuhate duplu količinu za večeru i ostatak nosite sa sobom na posao (ili skuhate više za ručak, pa nosite ostatak za večeru na posao). Tako možete direktno kontrolirati količine namirnica i način pripreme, a ne gubite ništa više vremena.

Fokusirajte se na povrće i kvalitetan izvor proteina kao što je meso, riba, sojini proizvodi, ostale mahunarke ili mliječni proizvodi (sir) te umjerenu količinu integralnih žitarica te ponekad i onih bijelih. Što se tiče količina, one su jako individualne, ali neko generalno pravilo je da u obroku pojedemo količinu povrća koja stane u dvije šake ili na jednu polovicu tanjura, zatim proteinski dio da zauzima otprilike veličinu dlana ili jedna četvrtina tanjura i isto toliko ugljikohidrata tj. žitarica.

Ako je u pitanju obrok koji naručujete, vodite se sljedećim savjetima:

  • Odaberite povrće i kvalitetan izvor proteina
  • Radije birajte kuhano i pečeno, nego prženo i pohano u dubokom ulju
  • Tražite dresing za salatu sa strane, da sami možete kontrolirati količinu koju ćete unijeti,
  • Ograničite tekuće kalorije (sok, alkohol)

Ako je restoranska porcija prevelika, a često je, odvojite unaprijed koliko vam treba, a ostatak tražite konobara da vam spremi za doma, za sljedeći obrok, ovo je u razvijenim zemljama uobičajena praksa.

Zdravo ne znači savršeno

Imajte na umu da ne morate jesti savršeno “zdravo” pri svakom obroku kako bi vaša ukupna prehrana bila zdrava. Ako jedan obrok odstupa od vaše uobičajene prehrane, to neće napraviti nepopravljivu štetu. Vodite se pravilom 80/20, 80% vremena birajte kvalitetan izbor, a 20% vremena pojedite štogod vam odgovara.

Mogu li ja to?

Ako ste ipak neodlučni ili prehranu nažalost stavljate na zadnje mjesto, podsjetite se da izostanak dugoročne i održive kvalitetne prehrane i zdravih navika smanjuje energiju, produktivnost, radnu sposobnost i ukupnu kvalitetu života.

U takvim situacijama, više se isplati angažirati stručnjaka da za vas riješi problem prehrane, nego da sami uložite vrijeme potrebno za akumulaciju znanja potrebnog za njegovo rješenje.

Osim toga, tada gubite vrijeme koje biste mogli uložiti u produbljivanje stručnosti u svom području posla. U konačnici izaberite najbolje za sebe, ali nemojte održavati status quo. Svaki dan je novi ulog u vlastito zdravlje.


O projektu B2Body:

Poslovni dnevnik, u suradnji sa stručnim partnerom nutricionizam.hr, donosi serijal videopriloga i članaka koji za cilj imaju istaknuti važnost zdrave prehrane na poslu i educirati čitatelje o tome kako pravilna prehrana može poboljšati njihovu radnu učinkovitost te im donijeti brojne druge benefite.


O partnerima projekta:

Projekt nutricionizam.hr započeo je 2011. godine potaknut golemim brojem prehrambenih dezinformacija u medijima. Kroz stručne članke, besplatnu analizu prehrane, individualizirane usluge te predavanja i radionice nastoje demistificirati prehranu, pojednostaviti prehrambeni savjet i usmjeriti se na doista bitne prehrambene čimbenike. Svoje znanstveno iskustvo upotrebljavaju za kritičku interpretaciju literature. Rezultat su nepristrani savjeti u najboljem interesu čitatelja i klijenata. Naglašavaju važnost psihološke komponente prehrane i zdravog odnosa prema hrani. Ne ciljaju savršenu, već optimalnu prehranu.


Piše Anja Rimac, mag. nutr.

O autorici:

Anja Rimac, mag. nutr.

Preventivna nutricionistica i konzultant za prehranu u Savjetovalištu za prehranu nutricionizam.hr

Anja Rimac, uz posao nutricionistice, istovremeno je i honorarno zaposlena balerina u ansamblu HNK u Osijeku te stvarno živi ono što se trudi prenijeti drugima. S takvim rasporedom, klijentima želi pokazati da, ako imaju vremena za hraniti se, imaju vremena i za hraniti se pravilno, a pravilna prehrana nije i ne treba biti izvor dodatnog stresa u životu. Izrazito naglašava preventivnu ulogu pravilne prehrane kod pojavnosti bolesti, posebice onih neurodegenerativnih koje se često javljaju u zrelijoj dobi. Drži da je naša prehrana odraz naših životnih (prehrambenih) navika i odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close