Istraživanje pokazalo: Postoji posebna veza između psihopata i ovih automobila, od boje do marke

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2023. u 09:48
Foto: Pixabay

Sigurno ste čuli za izraz “vozi kao psihopat”, a koji se veže za nekoga tko vozi bezobzirno i opasno po sebe, ali druge u sudionike u prometu.

Ljudi često znaju generalizirati o vozačima na temelju njihova stila vožnje, dobi, spola ili posla. No i marka automobila može navesti druge sudionike u prometu da odmah krenu stvarati određenu sliku o samom vozaču. Razlog je taj jer mnoge marke, pa čak i boje, nose određenu reputaciju.

Sigurno ste čuli za izraz “vozi kao psihopat”, a koji se veže za nekoga tko vozi bezobzirno i opasno po sebe, ali druge u sudionike u prometu. No mogu li se te karakteristike povezati sa samim automobilom?

Britanska tvrtka Scrap Car Comparison napravila je istraživanje pri kojem je 2.000 vozača polagalo test psihopatije. Iz tih rezultata su zatim mogli izračunati prosječnu razinu psihopatije za različite skupine vozača, kategorizirane prema marki, boji, vrsti goriva, ali i registracijskoj oznaci automobila koji voze.

Ovi vozači imaju najviše psihopatskih sklonosti

Vozači za koje postoji najveća vjerojatnost da su psihopati bili su vozači BMW-a, s prosječnom ocjenom psihopatije 12,1 od 36. Zanimljivo, budući da vozači BMW-a već imaju većinom negativnu reputaciju na cestama.

Studija je otkrila da je prosječni rezultat na psihopatskom testu za sve vozače bio 6,6, tako da će vozači BMW-a vjerojatno pokazati znatno više psihopatskih osobina od prosječnog vozača, s rezultatima gotovo dvostruko većim od prosjeka.

Nakon vozača BMW-a na drugom mjestu prema istraživanju uslijedili su vozači Audija, koji su imali prosječnu ocjenu psihopatije od 11,7, što znači da je vjerojatnije da će usvojiti osobine poput narcizma i patološkog laganja od ostalih.

Vozači Fiata (7,0), Mazde (6,4) i Honde (6,3) čine top pet “najpsihopatskih” vozača, svi s prosječnim ocjenama većim od pet na testu.

Što se tiče onih s najmanje psihopatskih sklonosti, vozači Škode postigli su rezultate daleko ispod prosjeka. Imali su prosječnu ocjenu od samo 3,2 od 36, što sugerira da oni koji voze Škodu vjerojatno neće pokazivati znakove klasičnih psihopatskih osobina, kao što su loša prosudba ili impulzivnost, što ih potencijalno čini smirenijim vozačima na cestama.

RangMarka automobilaProsječna ocjena psihopatije (/36)
1BMW12.1
2Audi11.7
3Fiat7.0
4Mazda6.4
5Honda6.3
6Ford6.1
7Mercedes-Benz5.9
8Citroen5.8
9Volkswagen5.4
10Hyundai5.3
11Renault5.3
12Ostali5.3
13Volvo5.2
14Nissan5.0
15Peugeot4.8
16Toyota4.7
17Vauxhall/Opel4.7
18Seat4.3
19Kia4.2
20Škoda3.2

I vrsta goriva povezana je s psihopatskim sklonostima?

Zanimljivo je da oni koji voze električna vozila možda žele dati doprinos zaštiti okoliša, ali su u istraživanju u prosjeku postigli 16,0 od 36 na testu psihopatije – najviši rezultat od svih skupina vozača koje su anketirane. Njihov rezultat je blizu onome što test definira kao “moguću psihopatiju”.

Hibridni automobili slijede na drugom mjestu s gotovo 10 od 36 bodova, što je još uvijek znatno iznad prosječne ocjene, a vozači benzinaca su u prosjeku dobili samo 5,2 od 36, što sugerira da oni koji se trenutno drže benzina vjerojatno neće pokazati osobine psihopata.

Vrsta gorivaProsječna ocjena psihopatije (/36)
Elektro16.0
Hibrid9.8
Dizel7.0
Benzin5.2

Može li boja pokazati je li netko psihopat?

Osim marke automobila i vrste goriva, postoji još jedna bitna razlika u automobilima koje vozimo – njihova boja. Može li vaš izbor boje odrediti koliko psihopatske osobine dolaze do izražaja u vašoj osobnosti?

Iako zlatni automobili definitivno nisu najčešća boja automobila koju viđate vozeći se cestom, upravo su vozači ove blještave boje imali najviše prosječne ocjene psihopatije u ovoj studiji, s prosjekom od 12,7 od 36. Oni koji voze smeđi automobili su odmah iza njih s nešto više od 12 bodova na ljestvici psihopatije, a vozači automobila u zelenim bojama zatvaraju top tri “najpsihopatskijih” vozača prema boji automobila.

RangBoja automobilaProsječna ocjena psihopatije (/36)
1Zlatna12.7
2Smeđa12.2
3Zelena8.5
4Crna7.6
5Plava7.0
6Bijela6.0
7Siva5.5
8Crvena4.9

I personalizirane registarske oznake otkrivaju mnogo

Istraživanje je pokazalo da oni koji posjeduju personaliziranu registarsku oznaku imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će pokazati psihopatske osobine od onih koji posjeduju standardnu registarsku tablicu. Oni s personaliziranim tablicama u prosjeku su postigli 13,8 od 36, dok su oni sa standardnim tablicama imali ocjenu psihopatije od samo 5,3.

Registarska oznakaProsječna ocjena psihopatije (/36)
Personalizirana13.8
Standardna5.3

Iako su rezultati studije zanimljivi, a niti jedan od ispitanih vozača nije postigao dovoljno visoku ocjenu da sugerira da posjeduje jasne osobine koje općenito pokazuju psihopati. Psihopatija je stanje koje utječe na živote i stoga je treba shvatiti ozbiljno, piše Scrap Car Comparison.

Sustav bodovanja detaljno je prikazan u nastavku:.

0-18 – nema psihopatije
19 -26 – moguća psihopatija
27 + – vjerojatna psihopatija.

Komentirajte prvi

New Report

Close