Investicijski divovi koji su izgradili hedge fond svijet

Autor: Marta Duić , 14. kolovoz 2014. u 14:57
Thinkstock

Istaknuli smo najvažnije ljude koji su napravili hedge fondove toliko snažnima da su pokretačka snaga na financijskiom tržištu i danas u vrijeme krize.

Investicijske divove koji su izgradili hedge fond svijet kakav danas poznajemo otkriva Business Insider. Američka Vlada se okomila na banke s Wall Streeta, no to ne znači da novac ide na spavanje i nestaje. U smjeni desetljeća, svjetski hedge fond je eksplodirao u svojoj veličini, puneći praznine banaka koje su ostala otvorene kako bi preuzeli najveće financijske rizike i ostvarili velike nagrade.

Knjiga Sebastiana Mallabya ˝More Money Than God˝

Knjiga ‘više novca nego Boga,’ dokumentira rast hedge fondova, od prvog pothvat u 1949. do divova koji su sada aktualni. Ona također pruža uvid u to kako su mnogi od današnjih zvijezda menadžera hedge fondova započeli svoj put. Za vas smo istaknuli najvažnije ljude koji su napravili hedge fondove toliko snažnima da su pokretačka snaga na tržištu i danas.

Kako je sve počelo

1. Alfred Winslow Jones – začetnik hedge fond

Jones je stvorio hedging strategiju koja koristi kratke prodaje za ublažavanje ili “hedge” rizike za kupnju dugih. On financijski poticao brokere da mu dostave svoje najbolje dionice kako bi ispunio svoj ​​portfelj. Jones je također započeo standard naplate naknade za uspješnost od 20% na vrhu ravnu te naknadu za upravljanje. Kada je proteklo 20 godina, Jones je bio svjedokom povrata investicija u vrijednosti od 5.000%. Jonesov hedge fond doveo je do poplave imitatora i početka novog financijskog pokreta. Od 1949. kada je počeo s hedge fondovima do 1968. bilo ih je više od 40.

Kupnja po niskim cijenama

2. Legendarni trgovac Michael Steinhardt – koristi isti model, ali ide protiv konvencionalnih  mudrosti

Steinhardt je razvio neprocjenjiv odnos s trgovocima. Kad su investitori počeli masovno ulagati novac na Wall Streetu, trgovci su pojačali svoje napore da olakšaju velike obrte i osigurati likvidnost. Trgovci su dolazili do Steinhardta jer je on kontrolirao velike odluke, to mu je omogućilo da iskoristi neučinkovitih cijena u kratkom roku, kupujući po niskim cijenama i prodajući po iznimno visokim cijenama. Steinhardt je bila prva tvrtka koja je iskoristila monetarnu analizu i predviđanje kamatnih stopa. Steinhardt je tvrtka bila jedina profitabilna hedge fond tvrtka u 1971.

Makro ulagači

3. George Soros izumio makro ulaganja koja su i danas poznata

Soros koristi teoriju “refleksivnosti”, ideju da investitori koriste prečace u rješavanju kompleksnih kompanija i da će to stvoriti prave okolnosti za stjecanje profit. Umjesto trgovanja na sentiment investitora ili projicirane zarade, Soros je čekao trenutak kada su vrijednosti postalo neodrživo visoki i kada će se srušiti natrag dolje. On je stekao bogatstvo promatrajući nestabilnost i preokrećući je, uključujući uspon i pad američkog dolara 1985. Njegova knjiga, “The Alchemy of Finance ˝ bila je utjecajan kombinirajući dvije različite strane hedge fondova – roba i kapitala. Soros je kombinirao ljestvice i trendove iz trgovanja robom i fundamentalne analize kapitala. Uskoro, specijalizirani u jednom ili drugo bili su  poznati kao “makro” investitori.

Matematički modeli

4.  F. Helmut Weymar vodio je jednan od prvih “quant˝ hedge fondova koji koriste matematičke modele za trgovinu robama

On je zajedno s priajteljima utemeljio Commodities Corporation, koristeći svoju doktorsku disertaciju o predviđanju cijena kakaa na temelju povijesnih podataka kao osnovnu ideju. Commodities Corporation usmjeren je na ekonometriju, modele i predviđanja tržišnih uvjeta.Tvrtka je izgradila računalni sustav trgovanja koji je pokazao kretanje cijena u podacima i trgovali su na temelju tih uzoraka, što je bio jedan od prvih automatiziranih sustava trgovanja koji koriste hedge fondove. Nakon katastrofe s kukuruzom, Commodities Corporation kapital  je pao s 2,5 milijuna dolara na 900.000 $ u manje od tjedan dana. Weymar se onda se okrenuo fondu s novim pristupom za preuzimanje rizika. Do kraja 1970-ih, Commodities Corporation se popeo na 30 milijuna dolara. Commodities Corporation je bio jedan od prvih “Quant” hedge fondova, međutim, njegov neuspjeh u 1971 je bio upozorenje da ne treba imati previše povjerenja  u matematičke modele.

Bez informacija

5. Bruce Kovner kršio je osnovna pravila i postao jedan od prvih tehničkih trgovaca na Wall Streetu

Kad se Bruce Kovner prijavio za posao u Commodities Corporation bio je zaposlen kao vozač taksija. Ispisao se s Harvarda i sam učio o trgovini, okrećući 3000$ na 22.000$. Pridružio Commodities Corporation u 1977, donsoeći u prosjeku 80% prihoda godišnje. Kovner je kombinirao tržišnu intuiciju s ekstremnom organizacijom. Imao je nekoliko asistenata koji su pratili brojeve i stvaranje tablice i grafove za njega. Za njim u Commodities Corporation. Kovner je smatrao da je trgovanje bez temeljne informacije zapravo funkcionira bolje – on je slijedio ljestvice i tablice tvrdeći da je vriejdno čekati bilo kakvu naznaku povlaštenih informacija koja su uzrokovale tržišni pomak.

Slučajni odabir

6. Julian Robertson je bio jedan od najboljih za biranje dionica svih vremena

Robertsonova specijalnost je bila procjena tvrtki, a njegova velik prednost je bila sposobnost šarmiranja i osvajanja ljudi. Do 1990, Robertson je fond postao treći hedge fond za upravljanje vrijedan više od milijardu dolara. Mnogi ekonomisti vjerovali teoriju da je uz slučajni odabir dionica bila statistički veća vjerojatnost da će nadigrati portfelj sastavljen od strane trgovca. Međutim, Robertson je vještina biranja dionica bila nenadmašiva i ojačala je ideju da različite stilovi i odabiri mogu uspjeti.

Psihologija i blefiranje

7. Paul Tudor Jones naučio uspješno trgovati gledajući ostale tržišne igrače, a ne tržište

Jonesov stil trgovanja bio je opisan kao igra psihologije i brzinskog blefiranja, prateći navike drugih.  Zamislio je tržište kao pisane materijale imajući na umu emocionalna stanja na tržištu, kako je raspoloženje investitora promijenjivo, i kako se može reagirati. Jones je rasprodao obveznice u petak prije Black Monday 1987, i preživio pad s 100 milijuna dolara dobiti dok su u međuvremenu, Soros, Steinhardt i Robertson izgubili novac. Koristeći svoje mentalne scenarije, on je napravio još jednu veliku trgovinu obveznica usred te gužve koji se pretvorio u njegov najunosniji posao ikad.

Ulaganje protiv vlada

8. Stanley Druckenmiller se odlučio na uloge temeljem vladinih političkih odluka i pokazao da hedge fondovi mogu biti globalni igrači

Druckenmiller zaradio milijarde ulaganjima za i protiv u stranih valute i vlada. Ova ideja dolazi iz Paul Tudor Jonesova uvida da razumijevanje drugih igrača na  tržištu bi označava najbolji način trgovine. No, kad su vlade u pitanju,  njihovi motivi bili su čak i lakše za ˝pročitati˝. Dok je radio za Sorosa na Quantumu, Druckenmiller se učitavao na njemačku marku i prodao britanske funte na temelju napetosti kamatnih stopa između dviju zemalja. Nakon što su svi počeli prodavati funte, Britanija je izgubila 3,8 milijarde dolara od novca poreznih obveznika zbog hedge fondova i investitora. Druckenmiller uspjehom u ulaganju protiv vlade naznačio ulaz hedge fondovi u globalne financija i monetarne politike.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovaj vokabular podsjeca na hrvatsku verziju knjige Random Walk od Malkiela.

U doslovnom prijevodu se gubi svaki smisao. Nije mi jasno zasto ne pitate za misljenje nekoga tko se bavi slicnim stvarima.

Nemojte krivo shvatiti….pisem u dobroj vjeri

New Report

Close