Interliber ove godine okupio 300 izlagača iz 12 zemalja

Autor: Saša Paparella , 07. studeni 2016. u 22:00
Na Interliber besplatno, na Infogamer za 40 kuna/Igor Kralj/PIXSELL

Unatoč najavljenom povećanju poreza na knjigu, najveća domaća književna manifestacija očekuje rekorde.

Ovogodišnji, 39. Interliber, najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, počinje u utorak na Zagrebačkom velesjamu i trajat će do nedjelje.

 Interliber okuplja najznačajnije domaće nakladnike i knjižare. Ove će se godine na 13.000 kvadratnih metara naći će se 300 izlagača iz ukupno 12 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije. Lani je bilo 260 izlagača na 12.000 kvadratnih metara. Novost je otvaranje galerije petog paviljona gdje će se svakodnevno održavati druženja s autorima, te različiti kreativni i edukativni programi kao što su radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire.

Ljubitelje knjiga dočekuje više od 200 događanja, a na Interliber dolazi stotinjak gostiju, od pisaca i prevoditelja do ilustratora i urednika. Na Interliberu će se posebno predstaviti Pekinški sajam knjige, ali i izdavačka scena iz Srbije, koju će ovom prilikom zastupati izdanja osamnaest nakladnika. Ulaz je i dalje besplatan, a cijela će se manifestacija održati pod dojmom najavljenog povećanja PDV-a na knjigu s pet na 18 posto.

Uz Interliber, Zagrebački velesajam ugostit će i 41. Inovu, ali i peti Infogamer, koji očekuje čak 70.000 posjetitelja s plaćenom ulaznicom od 40 kuna). Na taj sajam trećina posjetitelja dolazi iz inozemstva. Sva tri sajma koji povezuju kulturu, inovacije i nove tehnologije okupit će čak 950 izlagača iz 32 zemlje na 32.000 četvornih metara u devet paviljona. Iako je običaj da Interliber otvori ministar kulture, ove će godine to učiniti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić."Veseli me da su kultura, inovacije i nove tehnologije zajedno ovdje na velesajmu i da to bude pečat Zagrebačkom velesajmu i Gradu Zagrebu", izjavio je Bandić.

Komentirajte prvi

New Report

Close