Smart Industry
Revolucionarna tehologija

Industrija proteina insekata igra sve značajniju ulogu u održivim sustavima proizvodnje hrane

Izraelski FreezeM želi uzgoj insekata učiniti dostupnim svima pružajući BSF neonate spremne za upotrebu uzgajivačima kukaca diljem svijeta, bilo da se radi o velikim postrojenjima ili malim farmama.

PD VL native tim
07. kolovoz 2023. u 22:02
Foto: RONENGOLDMAN.COM

Kao održiva i ekološki prihvatljiva alternativa tradicionalnom uzgoju stoke, ubrzano raste industrija proizvodnje proteina na bazi insekata. Protein insekata nudi brojne prednosti, poput visoke nutritivne vrijednosti, učinkovite stope konverzije hrane i smanjene emisije stakleničkih plinova. Ova relativno mlada industrija uključuje uzgoj insekata za ekstrakciju proteina, posebno crnih vojničkih muha (BSF). Štoviše, one danas predstavljaju više od 95 posto industrije zbog svoje impresivne stope rasta te su dokazano izvrstan izvor proteina za životinje te u budućoj perspektivi potencijalno i ljude jer sadrže do 60 posto visokokvalitetnih proteina. Ti se insekti mogu pretvoriti u razne proizvode, uključujući proteinske prahove, ulja i hranu na bazi insekata za prehranu životinja te potencijalno i ljudi u budućnosti. Tako protein insekata ima potencijal za rješavanje globalnih izazova sigurnosti hrane pružajući skalabilan i resursno učinkovit izvor proteina koji zahtijeva znatno manje zemlje, vode i hrane u usporedbi s konvencionalnom stokom.

Kako se istraživanja i tehnološki napredak nastavljaju, industrija proteina insekata igra sve značajniju ulogu u održivim sustavima proizvodnje hrane u budućnosti, a kao što se i očekivalo, nakon punog desetljeća od osnivanja industrije, trend se kreće prema specijalizaciji i segmentaciji. Igrači druge generacije industrije proteina insekata mogu se pronaći u nekoliko strateških segmenata: uzgoj, prerada, genetika i specijalizirane usluge, kao i inženjering i oprema.

Precizna metabolička kontrola

Crna vojnička muha (BSF) izvrstan je izvor proteina za životinje, Foto: RONENGOLDMAN.COM

Jedan od istaknutijih novih igrača u području uzgoja i genetike je izraelski spin-off iz Weizmannova instituta za znanost pod nazivom FreezeM čija je vizija postati ‘seed kompanija’ industrije uzgoja insekata. FreezeM ima za cilj uzgoj insekata učiniti jednostavnim i dostupnim svima pružajući BSF neonate spremne za upotrebu uzgajivačima kukaca diljem svijeta, bilo da se radi o velikim postrojenjima za proizvodnju proteina insekata ili malim farmama. Također, FreezeM tehnologija ima potencijal za revoluciju u održivosti proteina insekata jer precizna metabolička kontrola FreezeM tehnologije omogućuje učinkovito očuvanje insekata, sprječava propadanje i osigurava očuvanje njihove hranjive vrijednosti. Naime, FreezeM-ova tehnologija zaustavlja ili pauzira razvoj BSF-a u fazi jajašca ili novorođenih ličinki, za što kažu da im omogućuje siguran transport diljem svijeta uz više od 90-postotne stope preživljavanja, smanjuju troškove drugim sudionicima insekt protein industrije za 30 posto te povećavaju kapacitet proizvodnje proteina i učinkovitost za 25 posto. Zanimljivo je da FreezeM-ov odvojeni model omogućuje otpremu suspendiranih neonata na mjesta gdje se prikuplja otpad, a ne suprotno, točnije pošalje se 1 kilogram neonata umjesto 20 tona otpada.

90 posto

i više stopa je preživljavanja jajašca ili novorođenih ličinki pri transportu korištenjem FreezeMove tehnologije

Za razliku od prerade koja se uglavnom tiče ​​logistike i operacija, uzgoj je znanstveni dio proizvodnje proteina insekata i zahtijeva duboku stručnost u biotehnologiji, entomologiji i molekularnoj genetici. Budući da nije samo vrlo složen nego i fundamentalno nestabilan, uzgoj insekata predstavlja veliki operativni rizik u korijenu proizvodnje proteina insekata koji se mora adekvatno ublažiti kako bi se ta industrija stvarno proširila. Konačni razlog pomaka prema segmentaciji industrije svodi se na različite vizije o tome kako bi se industrija mogla i trebala razvijati. Mnogi od novih igrača u industriji (Beta Hatch u SAD-u, Better Origina u Velikoj Britaniji ili talijanski igrač u nastajanju BEF Biosystems) podržavaju scenarij decentraliziranog rasta prema kojem bi mala, okretna i lokalna postrojenja za proteine iz insekata mogla brzo niknuti diljem ruralnih predjela umjesto vrlo velikih postrojenja za koja su potrebne godine za dobivanje dozvola, izgradnju, zapošljavanje osoblja i rad. Oni vjeruju da je ovaj decentralizirani scenarij također više usklađen sa sve većim fokusom Europe na održivost i sigurnost hrane (dodatno pojačano Covidom i ukrajinskom krizom), a imajući u vidu da se otprilike 70 posto proteina za stoku uvozi u Europu. Također, svoj fokus na industriju proteina proširuje i sve veći broj igrača u području inženjeringa i opreme, opslužujući igrače prve generacije i novopridošle igrače. To su na primjer 160 godina stari švicarski multinacionalni proizvođač opreme za postrojenja Bühler specijaliziranog između ostalog za hranu i stočnu hranu, kao i 170 godina stara tvrtka Reinartz iz Njemačke koja je specijalizirana za područje tehnologije odvajanja ulja i filtracije te strojeve za proteine ​​iz insekata. Better Insect Solutions (BIS) iz Danske nudi rješenja po principu “ključ u ruke” za uzgoj insekata, kao i Viscon iz Nizozemske koji isporučuje rješenja za automatizaciju uzgoja insekata koja služe kao okosnica automatiziranih tvornica insekata.

Svi oni igraju značajnu ulogu u razvoju novonastale industrije proteina insekata o čijoj važnosti dovoljno govori i činjenica da su pioniri ove industrije, Ynsect i Innovafeed, izvijestili da su već unaprijed prodali svoju proizvodnju do kraja desetljeća što ujedno ukazuje i na probleme sa skalabilnošću proizvodnje.

Spas za ocean i atmosferu

S obzirom na utrku protiv klimatskih promjena, nove tehnologije mogle bi pomoći akterima prve generacije da se usredotoče na ono što rade najbolje, dok bi se ubrzao nastanak mnoštva malih do srednjih farmi insekata diljem svijeta. Demokratizacija insekt industrije omogućila bi da hranu učinimo hranjivom, održivom i sigurnom od čega bi svi imali koristi.

Važno je i napomenuti da je kvaliteta proteina od insekata usporediva je s proteinom ribljeg brašna te se njegovom upotrebom direktno smanjuje iscrpljenost oceana koja je uzrokovana trenutnim metodama akvakulture. Ukoliko uzmemo u obzir ove činjenice, dolazimo do zadivljujućih rezultata; šira uporaba proteina od kukaca mogla bi smanjiti emisije stakleničkih plinova iz stočarske i riblje industrije za 50 posto do 2050. Stoga ne čudi da insekti i njihova široka primjena predstavljaju dokazani izvor nade u svjetlu klimatske i prijeteće prehrambene krize.

Sadržaj omogućio FreezeM

New Report

Close