Ima ljekovita i terapeutska svojstava, koristi u fitoterapiji i prirodnoj medicini. Koja je tajna ove biljke?

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2023. u 09:52
Foto: Pixabay

Terapeutska svojstva ove biljke djeluju u širokom spektru na različite vrlo česte simptome i bolna stanja

Bazga ima vrlo snažna ljekovita svojstva koja proizlaze iz fitokompleksa bogatog važnim aktivnim sastojcima. U biljnoj medicini, bazga se uglavnom koristi zbog svojih cvjetova i listova za pripremu infuzija i dekocija, piše Novi list.

Koristi se kao oblog za ublažavanje opeklina, ogrebotina i sprječavanje pucanja kapilara. Uvijek kao oblog izvrstan je saveznik protiv bolova u zglobovima, oteklina i bolova u mišićima nogu, gležnjeva i leđa. U fitoterapiji se koristi kao dijaforetik za liječenje bolesti dišnog sustava, kao protuupalni lijek i diuretik.

Terapeutska svojstva bazge

Terapeutska svojstva ove biljke djeluju u širokom spektru na različite vrlo česte simptome i bolna stanja. U tom smislu, bazga se ističe sa svojstvima diuretika, dijaforetika, antineuralgika, laksativa ili purgativa, antifibrilanta, emetika, antireumatika, stimulansa bronhijalne sekrecije, pročišćavanja.

Uz već nabrojanu upotrebu cvjetova i listova, bobice ove biljke također se koriste prije svega za pospješivanje dobrobiti probavnog sustava. Zapravo, pomaže u suzbijanju zatvora i olakšava crijevnu pokretljivost.

Kako biste iskoristili njezin gotovo trenutačni laksativni učinak, moguće je napraviti uvarak ili biljni čaj od bobica ove biljke u kombinaciji s korom biljke koja ima diuretička i umirujuća svojstva. Unos dekocija i biljnih čajeva na bazi bobičastog voća se, međutim, ne preporučuje se osobama s dizenterijom ili onima koji pate od kroničnih upalnih poremećaja rektuma. Stoga je preporučljivo uvijek konzultirati svog liječnika opće prakse.

Kozmetička svojstva

U kozmetičkom području uporaba bazge je prilično ograničena. Od cvjetova bazge može se pripremiti tonik i posvjetljujući losion za lice, učinkovit za normalizaciju lučenja lojnica kod masne i nečiste kože.

Kontraindikacije bazge

Iako je bazga prilično siguran lijek, njezinu primjenu uvijek mora pratiti stručnjak koji može dozirati točne količine u pripravcima. Nadalje, jedenje svježih listova i sjemenki ove biljke izuzetno je opasno jer sadrže vrlo otrovnu tvar.

Čak i dodir sa svježim cvjetovima i listovima na koži može izazvati jake iritacije i osipe. Zreli ljubičasti plodovi jedini se mogu koristiti u kuhinji i to nikako u prevelikim količinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close