Iako na manje njiva, kamilica glavno ljekovito bilje

Autor: Marija Brnić , 15. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Druga omiljena među poljoprivrednim gospodarstvima je lavanda.

Kamilica je najzastupljenija vrsta ljekovitog bilja zasijanog u Hrvatskoj. Prema podacima koje je objavio portal AgroKlub, a temeljem podataka Agencije za plaćanja u poljoprivredi, zasijana je u 2020. bila čak na 5543 hektara, a proizvodnjom se bavilo 492 poljoprivredna gospodarstva.

Druga omiljena među poljoprivrednim gospodarstvima je lavanda, koju je uzgajalo njih 366, a zasijana je bila na 232 hektara, sve više na području Slavonije.

Dok u slučaju uzgoja lavande u pet godina nema značajnijih promjena, kod omiljene kamilice zamijećen je pad i zasijane površine i broja uzgajivača. U 2017. i 2018. bila je zasađena na 7000 ha, a proizvodilo ju je 650 gospodarstava, a do pada je došlo tijekom 2019.

Zanimljivi su i podaci da je najvećih deset uzgajivača ljekovitog bilja po zasijanoj površini na kontinentu, a točno polovica ih je u Virovitičko-podravskoj županiji. Iz te županije dolazi i najveći hrvatski proizvođač ljekovitog bilja, tvrtka DAM iz Lozana, koja je najviše oslonjena na ekološki uzgoj kamilice, a gotovo svu proizvodnju izvozi.

Pod ljekovitim biljem ovaj je proizvođač imao zasađeno gotovo 200 hektara. Druga po veličini je tvrtka Bioagrar iz Ivanovca iz Osječko-baranjske županije, a slijede Plantaže iz Pitomače, PG Titanik iz Lipovca, Atalia iz Petrijevaca, Europlantaže iz Brođanaca, obrt Zora u vlasništvu Darka Posleka iz Virovitice, Biofarma iz Lozana, te OPG Kulešević Miroslav i Tominac Josip-Juraj.

Osim kamilice i lavande, među zastupljenijim kulturama ljekovitog bilja su i smilje, menta, kadulja, matičnjak, maslačak, anis, sljez, te stolisnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close