Treće po važnosti poglavlje u povijesti marke nakon modela popularne Bube i Golfa

Autor: Lucija Špiljak , 20. rujan 2020. u 09:30
Model krasi digitalni kokpit, App-Connet wireless, automatski klima uređaj... Foto: VOLKSWAGEN

Ovaj model iz Volkswagena prvi automobil u svijetu s certifikatom da je C02 neutralan.

U jednom od najmodernijih obrazovnih centara u ovom dijelu Europe, centru Porsche Croatia u Zagrebu, predstavljen je ID.3, prvi potpuno električni Volkswagenov automobil, postavljen na MEB električnoj platformi. Direktor marke VW u Hrvatskoj Ronald Barčan opisao je događaj kao treće po važnosti poglavlje u povijesti marke nakon modela popularne Bube i Golfa. U idućih šest godina, kako je najavio, VW će izbaciti još 20 modela i više od milijun vozila do 2025. godine.

550 kilometara

maksimalni je doseg vožnje s jednim punjenjem

“Cilj je da budemo CO2 neutralni do 2050. godine. VW je među prvim i najvećim markama koje se zalažu za mobilnost bez emisija, a upravo je ID.3 prvi u svijetu s certifikatom da je CO2 neutralan u proizvodnji i eksploataciji”, naveo je Barčan. Novi model ima doseg skoro do 550 kilometara, brzo se puni i imat će tri vrste baterije. Težina praznog vozila je 1719 kg i ima nosivost između 416 i 541 kg, što ovisi o opremi.

Među tri vrste baterije je najmanja koja nudi kapacitet od 45 kWh i koja će a tržište izaći krajem godine a omogućava doseg do 330 km. Srednja je kapaciteta 58 kWh i nudi doseg do 420 km, dok je najsnažnija kapaciteta 77 kWh te omogućava doseg do 550 km. VW također na baterije modela ID.3 daje osam godina, tj. 160.000 kilometara jamstva Cijena ID.3 Life Performance sa srednjom baterijom od 58 kWh i dosega 420 km iznosit će 289.747 kuna, pa do 357.377 kuna koliko iznosi cijena modela ID.3 Tour.

Novi model predstavlja dizajn novog doba, revolucionarnu unutrašnjost, vožnju bez emisija kao ključ svega te digitalnu stvarnost. Automobil ima LED glavna i LED stražnja svjetla, potpore poput Fron i Lane Assista, ACC-a, parkirališnih senzora straga i sprijeta. Unutar automobila nalazi se digitalni kokpit, App-Connet wireless, automatski klima uređaj… Dug je međuosovinski razmak od 2765 mm što znači puno prostora u unutrašnjosti. S autom vozač može komunicirati i govoriti mu naredbe poput onih da podesi klimu ili namjesti grijanje sjedala. Plaćanje se može obaviti putem smartphone uređaja s kojima VW surađuje.

Prve isporuke kreću za “prebookere” tijekom idućeg tjedna, dok će za druge kupce isporučivati do kraja godine. Za generalne popravke su osposobljeni svi servisi, dok za specifične imaju nekoliko centara u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close