Ostaje li Hrvatska bez Modrića za EP?

Autor: Darko Bičak , 19. travanj 2021. u 09:22
UEFA i HNS bi mogli zabraniti Modriću nastup za reprezenaticiju Hravtske Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Stvara se novo superprofitabilno nogometno natjecanje – Superliga koja će okupiti 20 najbogatijih europskih nogometnih klubova koji će igrati zatvorenu ligu s nagradnim fondom od 3,2 milijarde eura godišnje, no očekuje se reakcije UEFA-e i nogometnih saveza

Iako je nogomet oduvijek privlačio veliku pozornost javnosti, a posljedično i sponzora što je u taj sport ulijevalo i još ulijeva veliki novac, no ovo što se najavljuje sada je ipak mali i korak izvan tih okvira.

Naime, iako se u zatvorenoj ligi 20-ak najbogatijih europskih klubova govori barem već desetljeće, jučer je i formalno napravljen prvi korak prema tome projektu koji je, slažu se svi, uglavnom financijske prirode, a sport je samo nebitni okvir. Sinoć je 12 velikih europskih nogometnih klubova objavilo da su postigli dogovor o formiranju novog natjecanja – Superlige: Real Madrid, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham – navodno su u statusu osnivača još tri kluba čija imena još nisu objavljena. Prema najavama, u ligi bi trebalo igrati 20 klubova – 15 osnivača i pet njih temeljem rezultata. Ova Superliga bi trebala biti izravna konkurencija UEFA Ligi prvaka, a 20-ak klubova bi trebalo dijeliti nagradni fond od nevjerojatnih 3,5 milijarde eura godišnje – samo za početak, a očekuje se da bi ukupna zarada mogla biti dvostruka i trostruka. Za sada je nepoznato kako će UEFA, a i nacionalni savezi zemlja iz koji dolaze predmetni klubovi reagirati, no prema prethodnim najavama moglo bi doći do suspenzije tih klubova te oni više ne bi mogli igrati u svojim nacionalnim prvenstvima već samo u Superligi. Isto tako, nagađa se da bi igračima koji nastupaju za te klubove moglo biti zabranjeno nastupanje i u reprezentativnim akcijama poput Europskog i Svjetskog prvenstva, kao i kvalifikacijama za njih. Hrvatsku bi u tom slučaju mogla ostati bez usluga Luke Modrića.

Nešto detaljnije će se znati ovih dana kad se UEFA, FIFA, a i sami nacionalni savez oglase o Superligi. Nije naodmet spomenuti da mnogi klubovi od spomenutih 15 imaju proračune koji se mjere u stotinama milijuna eura, a države su im do sada izlazile u susret poreznim i regulatornim prilagodbama kako bi oni mogli funkcionirati i biti konkurenti u Top nogometu. Kao primjer su se često navodili španjolski asovi Real i Barcelona koji su nerijetko znali imati 300-tinjak milijuna eura poreznih dugovanja, koje je na kraju država otpisivala na neki način, a istodobno su kupovali igrače po 100 i više milijuna eura. Ovog trenutka se i ne zna što će biti sa završnicom ovosezonskih europskih natjecanja niti kakva je budućnost Uefine Lige prvaka bez najvećih klubova. Chelsea, Real i City su u polufinalu Lige prvaka, a United i Arsenal u polufinalu Europa lige.

Komentirajte prvi

New Report

Close