Hrvatska dobiva Muzej medija?

Autor: Saša Paparella , 31. prosinac 2015. u 12:15
Newseum u Washingtonu jedna je od najboljih muzeja u SAD/SAM KITTNER /NEWSEUM/PIXSELL

Realizira li se ideja profesorice Zgrabljić Rotar, na jednom će se mjestu dobiti uvid u povijest domaćih medija.

Jedan od najposjećenijih muzeja u Washingtonu je Newseum, posvećen povijesti medija. Prostire se na sedam katova, ima niz projekcijskih dvorana i galerija, televizijski studio, brojne interaktivne punktove, ali i razne zbirke-novina, televizijskih i radijskih snimki. Otvoren je 1997. u prvih pet godina obišlo ga je 2,2 milijuna posjetitelja pa je 2008. preseljen u novu, 450 milijuna dolara vrijednu zgradu. Po ocjeni Trip Advisora, jedan je od 25 najboljih muzeja u SAD-u. Bude li sluha, i Zagreb bi mogao dobiti hrvatski muzej medija-naravno u nešto skromnijoj varijanti.

"Primijetila sam kod svojih studenata kojima predajem novinarstvo da nikada nisu vidjeli Feral tribune ili Vjesnik, jer ih i nemaju gdje vidjeti, tih dviju za Hrvatsku važnih a ugaslih novina nema niti na webu", rekla nam je inicijatorica ideje o Muzeju medija Nada Zgrabljić Rotar, izvanredna profesorica na Odjelu za komunikologiju Hrvatskih studija i glavna urednica časopisa Medijska istraživanja. Zamišljeno je da se u fundusu budućeg muzeja nađu materijali iz raznih institucija i privatih zbirki.

 

2,2milijuna

posjetitelja obišlo je Newseum u prvih pet godina

"Bilo bi to mjesto gdje se može pratiti razvoj hrvatskih medija od prvih novina do danas, po mogućnosti sa što više interaktivnih sadržaja i digitalizirane građe, koju bi tako trajno zaštitili. Nekadašnji direktor Večernjeg lista Branko Lovrić ima u svojoj zbirci naslovnice prvih brojeva gotovo svih novina koje su izlazile u Hrvatskoj, a njih bi mogli- kao što je to učinjeno u washingtonskom Newseumu-izložiti pod staklom" kaže naša sugovornica. Naravno, u muzeju bi mjesto našli i noviji mediji- radio, televizija i internet. Tako bi posjetitelj mogao primjerice čuti glas legendarne spikerice Gordane Bonetti i radijskog novinara Ivana Tomića, ili bi pogledao, odnosno poslušao neku arhivsku emisiju i dobio uvid u to kako se kroz godine mijenjaju i teme i način izvještavanja.

U tom bi muzeju također bila izložena i onodobna tehnika, kako bi se jasnije vidjele ogromne promjene u svijetu medija posljednjih desetljeća, a neki potencijalni donatori starih strojeva i eksponata već su se počeli javljati.  U Zagrebu postoji nekoliko pogodnih lokacija za novi muzej. Ideja o osnutku Muzeja medija mogla bi se spojiti s nakanom gradskih vlasti da otvore muzejski centar na Velesjamu, odnosno izgrade novi muzejski kompleks pokraj Save.  Uz dobru ideju, za takvo što treba naći prostor i financijera. "Muzeji su danas postali vrlo rentabilni, a kako novi Zakon o muzejima omogućava osnivanje privatnih muzeja vjerujem da će i neki privatnik naći svoju računicu", kaže Zgrabljić Rotar.    

Svoju je ideju proslijedila ministarstvu kulture, a podrška je dobivena i od HAZU i Vijeća za elektroničke medije. Partner u projektu je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND)."Ideju koja je potekla od profesorice Zgrabljić Rotar prihvatio sam i uzeo kao jedan od ciljeva programa temeljem kojega sam izabran za predsjednika naše cehovske udruge, pa sada nas dvoje na tome radimo zajedno", rekao nam je predsjednik HND-a Saša Leković.

"Postoje mnogi artefakti te dokumenti o povijesti hrvatskih medija na više mjesta – od HRT-a do HND-a, privatnih zbirki i Državnog arhiva" kaže Leković, no napominje kako nije realno da se gradi Muzej medija pa pokušavaju pronaći rješenje u nekom od postojećih prostora. "Podršku smo dobili od ravnatelja više zagrebačkih muzeja. Trenutni zastoj u razgovorima je nastao samo zbog dugog rješavanja postizborne situacije, a predstoje nam i razgovori s gradom Zagrebom. Otvaranje Muzeja medija  svakako će biti dugotrajan proces ali nadamo se da ćemo u sljedećih nekoliko godina početi ostvarivati tu ideju, koristeći pritom i sredstva iz EU fondova", kaže Leković.  

40 godina sakupljao prve brojeve

B. Lovrić donira zbirku s tisućama naslovnica novina 

Važnu ulogu u projektu trebala bi imati zbirka naslovnica prvih brojeva hrvatskih novina koju već skoro 40 godina skuplja Branko Lovrić, nekadašnji direktor Večernjeg lista. "Skupio sam nekoliko tisuća takvih naslovnica. Ima vrlo vrijednih, neki su primjerci raritetni, u zbirci imam i prve brojeve Agramer Zeitunga i Zore dalmatinske. Počeo sam sortirati i sistematizirati svoju zbirku, no to je vrlo zahtjevan posao pa dogovaram da mi u tom poslu pomogne Styrija, izdavač Večernjeg lista. U njemu sam proveo svoj radni vijek i spreman sam ustupiti vlasništvo nad zbirkom, koju bi se moglo spojiti i s arhivom starih brojeva Styrijinih izdanja. Planiram napraviti izložbu naslovnica prvih brojeva, a bilo bi mi drago da ta zbirka postane i dio šireg koncepta kao što je Muzej medija" kaže Lovrić, inače pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske. Na pitanje zašto skuplja samo prve brojevi, odgovara- "to je koncentrat nečijeg velikog truda, bez obzira da li su te novine kasnije uspjele ili propale".

Komentirajte prvi

New Report

Close