HRT ‘ukrao’ Brazil korisnicima IPTV-a

Autor: Bernard Ivezić , 17. lipanj 2014. u 14:17
Za HD prijenos prvenstva u Brazilu uskraćeno gotovo 600 tisuća korisnika HT-ova MAXtv-a, Iskon.TV-a, Vipnetova Vip.TV-a, B.Neta te Amis TV-a/Sanjin Strukić/PIXSELL

Od operatera tražili najprije 200 tisuća kuna, da bi zbog nedostatka interesa prepolovili iznos, no bezuspješno

Gotovo 600 tisuća korisnika HT-ova MAXtv-a, Iskon.TV-a, Vipnetova Vip.TV-a, B.Neta te Amis TV-a uskraćeno je za HD prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, jer je HRT od svakog operatera zasebno zatražio jednokratnu uplatu 200 tisuća kuna da bi dobili prava prijenosa utakmica u HD kvaliteti, doznaje Poslovni dnevnik.

HRT je, istodobno, HD prijenos pustio besplatno preko obične antene pa sada, paradoksalno, građani mogu preko antena besplatno gledati utakmice iz Brazila u boljoj kvaliteti nego putem naprednih televizijskih usluga poput IPTV, web i mobilnih usluga, satelitske i kabelske TV.Kad su na Prisavlju shvatili da nijedan operater ne namjerava potpisati takav ugovor, jer bi on značio novo povećanje cijena korisnicima, traženi iznos su prepolovili. No, kako doznajemo, i dalje nijedan od operatera nije HRT-u potpisao te uvjete. Dobro upućeni izvor iz telekom branše objašnjava da HRT time radi protivno strategiji širokopojasnog interneta i umanjuje vrijednost njihovih televizijskih usluga.

Ističe da je to velik problem jer su upravo te usluge one na kojima operateri grade isplativost ulaganja u optičku i drugu naprednu fisknu infrastrukturu za brzi internet, a u koji i država planira ulagati pet milijardi kuna, djelom i novcem iz EU fondova. Na HRT-u su nam potvrdili da su tražili naknadu za "sekundarno emitiranje HTV2 HD signala" te da je visina naknade određena troškovima koje imaju za eksperimentalno emitiranje tog signala."Zasad ni s jednim IPTV operaterom nije potpisan ugovor o preuzimanju HTV2 HD signala, a navedena brojka od 200.000 kuna nije točna, ona je manja, no to je stvar poslovnog odnosa, pa nismo u mogućnosti iznositi konkretne brojke", odgovoraju s HRT-a. Problem s HD prijenosom nemaju jedino EvoTV Hrvatske pošte i TV usluga H1 Telekoma.

EvoTV se, naime, ionako gleda preko antene, a H1 Telekom je svojim ruterima ima ugređane DVB-T antene, pa nema potrebe HD signal prenositi preko fiksne i mobilne mreže, kao ostali operateri."Želimo naglasiti da H1 Telekom na svojoj IPTV platformi H1TV ne redistribuira HRT2 HD kanal, ali ga korisnici zbog DVB-T-a mogu pratiti", pojašnjavaju u H1. U Amis telekomu kažu da su sve pripremili da mogu prenijeti i HD signal korisnicima, ali "zbog poznatih razloga" to zasad nisu u mogućnosti. Slično su nam neslužbeno potvrdili u Vipnetu i B.Netu, dok su se HT i Iskon zasad ogradili od komentara.Na HRT-u neslužbeno komentiraju da HD prijenos smatraju dodatnom uslugom te da običan prijenos utakmica operateri već ionako rade. Na naš upit o ovom slučaju isti stav nam je naveo AZTN.

Operateri izračunali

'Ne isplati nam se žaliti'

HRT je lani u ožujku izbjegao kaznu AZTN-a zbog opstrukcije prijenosa svojih programa operaterima tako što je odustao od svojih zahtjeva. HRT je tada predložio, a AZTN prihvatio, da javna televizija svima mora pod jednakim uvjetima za sve platforme prodavati prijenos programa, i to po 20 puta nižoj cijeni od one koju je tražio od operatera DigiTV-a, koji je HRT i prijavio AZTN-u. U AZTN-u dodaju da znaju da je HRT objavio standardni cjenik, ali ne znaju poštuje li ga. Iz AZTN-a navode da im se u vezi s SP-om u Brazilu nitko nije žalio na HRT, pa su fokusirani na drugi nogometni spor: onaj protiv HT-a i Arene sport, koji navodno drže monopol na prijenose Lige prvaka, Europske lige i 1.HNL-a u Hrvatskoj. Operateri pak objašnjavaju da im se zbog mjesec dana Brazila ne isplati godinama suditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close