FOTO: “Prosvjednik u plamenu” najmoćnija je fotografija godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2018. u 12:22
Foto: Reuters

“Osjetio sam eksploziju iza svojih leđa, okrenuo se i počeo snimati naslijepo”, ispričao je Schemidt.

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za sliku maskiranog venezuelanskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.  

Schemidtova fotografija, snimljena prošle godine u Caracasu tijekom nasilnih sukoba interventne policije i prosvjednika protiv predsjednika Nicolasa Madura, simbolizira zemlju u plamenu i izaziva snažne emocije, ocijenili su suci. 

Schemidt, koji inače živi u Meksiku, za AFP je pratio te prosvjede u svibnju 2017. U jednom trenutku 28-godišnji Victor Salazar i njegovi prijatelji pokušali su uništiti policijski motocikl, ali im je njegov spremnik s gorivom eksplodirao u lice.

"Osjetio sam eksploziju iza svojih leđa, okrenuo se i počeo snimati naslijepo", ispričao je Schemidt. 

Kamerom je uhvatio gorućeg Salazara dok je trčao prema njemu. Mladić je na koncu preživio incident s opekotinama drugog stupnja. 

"Fotografija je klasik goleme energije i dinamike", kazala je predsjednica žirija Magdalena Herrera. "Ima boje, ima snagu, pokret i odličnu kompoziciju. Odmah budi emocije", dodala je. 

Schemidtu (46) ova nagrada je gorko-slatka. On je Venezuelanac koji je prije 18 godina napustio zemlju. 

"Imam miješane emocije. Znam kroz što Venezuela prolazi", kaže. 

Njegova obitelj također proživljava hiperinflaciju i oskudicu koje izazivaju nasilne prosvjede u zemlji. U lanjskim četveromjesečnim uličnim prosvjedima poginulo je 125 ljudi.

Prihvaćajući nagradu, Schemidt je rekao da je posvećuje "svojoj obitelji i narodu Venezuele".

Ove su godine suci fotografiju godine birali između 73.000 fotografija koje je poslalo 4.548 fotografa iz 125 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close