Financijska stručnjakinja otkriva: Koje su najbolje metode za uštediti novac i što je zlatno pravilo

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2021. u 14:31
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Veliko iznenađenje su podaci o štednji za prošlu pandemijsku godinu. Unatoč pandemiji koronavirusa, Hrvati su štedjeli više nego ranije. Iako, možda bi bilo točnije reći da smo manje trošili.

Financijska stručnjakinja Yetunde Kristina Škorić za Dnevnik.hr progovorila je o štednji, sniženjima, plaćanju gotovinom i različitim drugim zabuludama vezanim za upravljanje novcem.

Živite s manje novca nego što zarađujete

Škorić kaže kako razlika između onoga što zarađujete i onoga s čime biste trebali živjeti ne mora biti velika.

“To može biti svega jedna kuna na dan i godišnje je dobar džeparac”, kaže Škorić.

Čim sjedne plaća odvojite dio novca za štednju

Prema njenim riječima, najbolja opcija je odmah staviti dio novca na stranu, negdje gdje ne možete lako do njih.

“To je najbolja opcija, recimo ugovoriti trajni nalog. Najsigurniji si, novci su otišli negdje sa strane i ne vidiš ih”, objašnjava.

Ako kupujete na sniženju štedite, a ne trošite

I ovdje je, kaže Škorić, ključ u racionalnom raspolaganju novcem.

“Sniženja su odličan okidač da potrošimo više od onoga što smo planirali, ali ako smo odgovorni i zaista kupujemo samo ono što nam treba onda sniženja jesu dio štednje”, govori.

Usmjereno štedite isključivo za određeni cilj

Kada štedite, trebati odlučiti točno za što štedite. Ako imate jasan cilj, i štednja će biti lakša. Ipak, Škorić kaže da ne treba biti rob štednje.

“Ako su nekakve tekuće potrebe u pitanju, a imate neku ušteđevinu sa strane onda naravno da je morate malo načeti”, kaže Škorić.

Ne “razbijajte” štednju svako malo

“To je upravo to pitanje. Isto, ako su namjene dugoročnog tipa, to je dobro ne razbijati, ali ako vam se pokida perilica za rublje, a imate nešto ušteđeno sa strane, naravno da ćete se poslužiti s tim”, kaže.

Plaćajte samo gotovinom

Škorić smatra da je danas teško uspjeti plaćati samo gotovinom, iako ne misli da je sam taj način štednje loš.

“Ako govorimo o štednji, to možda nije loše jer se ograničite u potrošnji, ali mislim da je danas to malo teško jer je apsolutno sve beskontaktno i rijetko tko plaća gotovinom”, kaže.

Ne trošite ono što nemate

“Ja bih možda dodala ako nemate odakle vratiti. Recimo, kredit je nešto što nemate, a realno vam može pomoći možda za neku investiciju, da kupite kuću, auto, tako da to bi možda bio odgovor ne”, govori Škorić.

Čuvaj račune

Čuvajte račune jer oni vam mogu pomoći da steknete bolji uvid u svoje potrošačke navike.

“Super je čuvati račune i tako pratiti potrošnju, iako danas je to nešto rjeđe jer svi na mobitelu koristimo različite aplikacije da pratimo što smo trošili, gdje smo što kupili”, objašnjava.

Potreban je poseban račun/kartica za kupnju putem interneta

“Radi sigurnosti nije loše, iako u smislu štednje, ako je osoba odgovorna i recimo nije slabog karaktera, onda može koristiti svoj redovan račun jer će se znati ograničiti što se tiče potrošnje”, kaže.

Ne postoje najbolje godine za ulaganja

Škorić kaže da ipak – postoje.

“Postoje najbolje godine za ulaganje. To su one godine kad ste dobili prvu plaću i odmah krenuli stavljati nešto sa strane, ali naravno nikad nije kasno kad se odlučite za štednju”, govori.

“Zlatno pravilo bi bilo da, kad god ste u mogućnosti, stavljajte male iznose sa strane. Sigurno će vam se isplatiti na kraju i naravno sa svojim financijama budite odgovorni, pažljivi, pratite kako trošite, gdje trošite i trošite samo na ono što vam treba kako bi u nekakvim budućim danima imali i nekakvu ušteđevinu”, rekla je na kraju Yetunde Kristina Škorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close