FEKP – festival koji pokazuje koliko se u literaturi može uživati

Autor: Tomislav Hrastovčak , 21. svibanj 2013. u 10:41
Roman Simić Bodrožić (Foto: Danijel Berković/PIXSELL)

Festival europske kratke priče održava se od 26. do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu.

Ljubitelji književnosti, pozor! – za nekoliko dana počinje novo izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP). Zemlja partner događanja je Vels, a organizatori najavljuju dolazak preko 20 pisaca iz 15 zemalja. O FEKP-u, koji se održava od 26. do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu, porazgovarali smo s Romanom Simićem Bodrožićem, kreativnim direktorom festivala.

Kako biste opisali FEKP nekome tko još nije upoznat s njime?

Pa, za početak, rekao bih da pita za pravi festival. :)A onda da je to pametan, zaokružen projekt koji u Hrvatsku već dvanaest godina dovodi vrhunske svjetske književnike. Ili: da je FEKP najbolja reklama za književnost – naravno, osim književnosti same! Da je događanje koje pokazuje koliko se u literaturi i oko nje može uživati: i kao slušatelj, i kao gledatelj, i kao izvođač i kao organizator… I sve bi to bilo istina. Opušten pristup, dobre vibracije, bez taštine, bez zavisti, čisto da razbijemo hrvatski prosjek. Usput, Festival europske kratke priče najstariji je europski festival posvećen ovoj književnoj formi, manifestacija koja na domaćim pozornicama spaja dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada (Man Booker, Pulitzer, IMPAC, National Book Award, Independent…) i ponajbolje hrvatske književnike. Umjesto svečanih otvorenja domaći pisci-kulinari svoje inozemne kolege dočekuju ručkom dobrodošlice, u suradnji s europskim kulturnim institucijama dijelimo stipendije i studijske boravke perspektivnim mladim prevoditeljima, objavljujemo antologije, organiziramo prevoditeljske radionice, a u suradnji s Gradom Zadrom pokrenuli smo i već više godina organiziramo i rezidenciju za europske pisce. I kad bi se taj naš dobronamjerni pitač napokon umorio od odgovora, pozvao bih ga/je da od 26. do 31. svibnja posjeti neko od događanja Festivala u Zagrebu ili Varaždinu; da smo sve tu silne podatke mogli preskočiti jednim lijepim druženjem – jer priča je najbolja kad je kratka – i sve bi bilo jasno!

Što biste izdvojili od programa i gostiju na ovogodišnjem FEKP-u?

Svake godine kroz festivalski program pokušavamo otvoriti nove teme, ili baciti novo svjetlo na one "stare". Ove godine kroz FEKP nam se provlači dobra stara dilema "Should I Stay or Should I Go". Gdje i kako stati da bi kratka priča (p)ostala priča?; deset godina od invazije na Irak i desetak dana prije ulaska u EU o konzekvencama i opcijama – o tome što nam donose izbori – govore sjajni pisci koji po tom pitanju imaju štošta za reći: Iračanin Hassan Blasim, Kanađanin libanonskog podrijetla Rawi Hage, a onda i ostali iz Hrvatske, Španjolske, Bugarske, Italije, Velike Britanije… Svakako bih preporučio nastupe Josipa Novakovicha, Paola Giordana, Philippea Claudela, Aleka Popova… itekako poznatih domaćoj publici, ali i onih drugih, koje tek treba upoznati! Naravno, tu su i nastupi domaćih uzdanica – Damira Karakaša, Senka Karuze, Denisa Peričića, Ivane Simić Bodrožić… te osobito nam važna proslava 26. rođendana kultne knjige "Ponoćni Boogie" i 36. rođendana prve napisane priče njezina tvorca – Ede Popovića. Svake godine FEKP je određen i posebnom notom, ili bojom, ili ukusom: svake godine domaćoj publici predstavljamo jednu nacionalnu književnost, od onih "književnosti s pričom", o kojima se kod nas zna malo, a trebalo bi biti drugačije: zmaj iz vizualnog materijala simbol je Velsa, a velšku književnost predstavljat će izvrsni pisci Rachel Trezise, Deborah Kay Davies, Jon Gower i Owen Martell.

Po čemu se FEKP razlikuje od tematski sličnih festivala u Hrvatskoj?

Odgovor je raspršen u prethodnima, ali ako treba sažeti: FEKP ima kontinuitet, kvalitetu, ideju, energiju i duh. Jedini smo književni festival u Hrvatskoj koji se svake godine odvija u dva različita grada, jedini na kojem se čuo islandski, baskijski, hebrejski, katalonski, malteški, gelski, velški… Jedini koji ne traje samo tih nekoliko dana godišnje, već se kroz godinu brinemo za pisce i prevoditelje, organiziramo radionice, dijelimo stipendije… Važna nam je svaka karika u lancu koji čitatelja povezuje s piscem, i to doista nije fraza. Vjerujem da je to jedno od rijetkih književnih događanja

Tko stoji iza organizacije festivala i tko su njegovi glavni partneri?

Festival se već nekoliko godina odvija u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i drugih gradova-partnera, veleposlanstava Španjolske, Nizozemske, Kanade, Mađarske… te inozemnih kulturnih institucija i organizacija koji su prepoznali vrijednost ovog projekta. Dio smo međunarodne kulturne platforme Literature Across Frontiers, a surađujemo s vodećim mjestima kulture u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima u kojima gostujemo. Uz ova, naše najvažnije partnerstvo je ono s publikom FEKP-a! No ipak: ničega ne bi bilo bez znanja, energije i ljubavi ekipe koja na Festivalu radi!

Koliko ljudi u prosjeku godišnje posjeti festival? Koliko procjenjujete da bi ih moglo biti ove godine?

Svi programi su besplatni pa je teško reći sa sigurnošću, a brojke variraju i ovisno o gradu-partneru – ali većina programa lijepo napuni mjesta događanja! Naravno, nije to posjeta nogometne utakmice (Liga petice), ali za književnost, za Hrvatsku, nešto više od tisuću posjetitelja (zasada) fina je brojka. Borba je za svakog čovjeka, dođite i dajte ruku!

FEKP 2013. vizual; Vizualni identitet: KO:Ke / Ilustracija: Danijel Srdarev

Komentirajte prvi

New Report

Close