Evo kako lako ukloniti mrlje od znoja s vaše odjeće

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2022. u 10:42
Foto: Pixabay

Mrlje od znoja treba tretirati što je prije moguće, odnosno odmah nakon nošenja nekog odjevnog predmeta.

Čak i ako nosite prirodne i lagane tkanine, postoje određeni dani kada vas vruće, ljepljivo ljetno vrijeme zaista natjera da se prekomjerno znojite što za posljedicu može ostaviti žute mrlje na vašoj odjeći.  Kada se većina ljudi znoji, znoj koji im curi niz lica i iz pazuha je bezbojan, pa se mnogi pitaju zašto su mrlje od znoja žute i kako ih ukloniti. Srećom, postoje načini, piše Lifehacker.

“Dezodorans i antiperspiranti sadrže mnogo različitih sastojaka koji mogu i stvaraju mrlje kada su u kombinaciji sa znojenjem”, kaže za Lifehacker Wayne Edelman, izvršni direktor tvrtke Meurice Garment Care, poznat kao Stainmaster.

Prije svega, mrlje od znoja treba tretirati što je prije moguće, odnosno odmah nakon nošenja nekog odjevnog predmeta, objašnjava Edelman. “Ako se ne tretira, mrlja može postati diskoloracija koja na odjeći može biti trajna ili će zahtijevati više tretmana da bi je se uklonilo”, kaže Edelman.

Kao i kod ostalih mrlja, način na koji se mrlje od znoja tretiraju ovisi o materijalima i bojama odjeće. Edelman preporučuje da pokušate uklanjanja mrlja od znoja kod kuće na odjevnim predmetima koji se mogu prati, dok one odjevne predmete koji su namijenjeni za kemijsko čišćenje ipak treba odraditi profesionalac.

“Mrlje od znoja obično se same po sebi mogu očistiti tako da se prethodno tretiraju bilo kojim sredstvom za uklanjanje mrlja širokog spektra. Mogu se raspršiti na zahvaćeno područje, a zatim nježno četkati četkom jer četkanjem sapun i deterdžent dopiru u vlakna”, objašnjava Edelman.

Foto: Pixabay

Ipak, nije dovoljno samo prije pranja odjeće tretirati mrlju, morate je isprati te potom oprati i u perilici rublja. Ako su žute mrlje od znoja i dalje tu nakon predpranja i pranja odjevnih predmeta u perilici rublja, Edelman preporučuje korištenje otopine na bazi octa.

Da biste ga napravili kod kuće, pomiješajte 1/2 žličice deterdženta za rublje s 1/4 šalice bijelog octa i 1/4 šalice hladne vode. Nanesite otopinu kao i bilo koje sredstvo za uklanjanje mrlja, lagano očetkajte zamrljano područje, a zatim odmah isperite odjevni predmet. Za bijele predmete koji zadrže mrlje nakon gore opisanih tretmana, Edelman kaže da ih možete pokušati natopiti u otopinu napravljenu pomoću deterdženta za rublje i izbjeljivača na bazi natrija.

“Slijedite upute – ovisno o količini vode – i ne zaboravite temeljito isprati izbjeljivač. Održavanje temperature tijekom ovog procesa aktivira izbjeljivač. Mnoge nove perilice imaju cikluse namakanja s grijanjem koji su najbolji za uklanjanje mrlja od znoja”, objašnjava Edelman.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close