Event je uspješan ako je održiv, organiziran bez plastike i papira

Autor: Lucija Špiljak , 23. veljača 2020. u 13:50
Vlasnica je zagrebačke agencije Eventful/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Poduzetnica Maja Bosanac slovi kao prvi EEE event menadžer u Hrvatskoj.

Ekologija, etika i efikasnost (EEE) temeljna su načela mojega poslovanja, kaže nam poduzetnica Maja Bosanac, koja je u ožujku lani pokrenula agenciju Eventful i postala prvi EEE Event Manager u Hrvatskoj – Ecology, Ethics and Efficiency.

Njen put u svijet organizacije evenata krenuo je vrlo rano. Kako joj poduzetnički duh nije dao mira, nakon završenog diplomskog studija Analiza i poslovno planiranje na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu otišla je u Englesku i završila dodatni diplomski studij na temu upravljanja događajima (Global Meetings and Events Manager). Jedan od predmeta na studiju bio je održivost i etika u eventima, na kojem je Maja Bosanac shvatila da se time zapravo želi baviti.

Po povratku u Hrvatsku zaposlila se u agenciji Katapult promocija koja je organizirala Advent u Zagrebu na Zrinjevcu i Ledeni park na Tomislavovu trgu, što su joj bili prvi ozbiljniji angažmani. Nakon odlaska iz te agencije radila je poslove u vezi organizacije evenata, a zatim se zaposlila u agenciji MPG.

“Vidjela sam da mogu ispričati svoju priču samo ako se odvojim i krenem samostalno jer kad radiš za druge, poštuješ njihov sustav i ideje”, objašnjava nam Maja koja kroz svoju agenciju Eventful drugima želi približiti ono u što vjeruje – da održivi eventi nisu samo dio trenda već su potrebni svima koji žele sačuvati planet na kojem živimo, a i kako bi, kaže, osigurali bolji život nadolazećim generacijama. “Upravo zato poštujući ISO standarde održivosti i educirajući se o naprecima u industriji radimo organizaciju, ali i konzultacije vezano uz održivost evenata”, ističe.

Na početku je odlazila na predavanja u zagrebački Plavi ured, koja su joj pomogla da definira nejasnoće, a prijavila se i na poticaje za samozapošljavanje HZZ-a iskoristivši mjeru koja joj je pomogla u opremanju ureda i olakšala veće troškove u prvoj godini poslovanja. Zasad radi sama, no u budućnosti bi mogla zaposliti barem još jednu osobu. Održivi eventi koje organizira dizajnirani su tako da minimiziraju potencijalne negativne utjecaje i ostavljaju one pozitivne na zajednicu i sve sudionike takvih događaja.

“Važno mi je da organizatori takvih događaja imaju dodatnu priliku za promjenom, inspiracijom i poticanjem svih sudionika i onih u organizaciji na održiv život, podizanje svijesti o održivosti i koliko nam ona može pridonijeti u kvaliteti života. U Hrvatskoj postoji dosta poduzeća svjesnih kako treba što više ulagati u održivo poslovanje. Dosad sam imala klijente koji su željeli krenuti s postupnim uvođenjem održivih evenata u poslovanje i obično se ne odlučuju još za cijele evente, što zbog nedostatka hrabrosti, financijskih mogućnosti ili psiholoških barijera. Kod njih uvodim promjene po pitanju cateringa, društvene odgovornosti, reciklaže i digitalizacije”, ističe Maja Bosanac.

Sada je u procesu edukacije klijenata zašto im trebaju održivi eventi. “Ako se taj dio odradi kvalitetno, svi ćemo biti svjesni da se podiže stepenica za organizaciju i prema agencijama, spremna sam ih konzultirati i raditi edukacije kako bi svi napravili veliki korak naprijed”, ističe mlada poduzetnica koja radi i na dovođenju ISO certifikata koji se odnosi na organizaciju održivosti u Hrvatsku. Korak dalje je uvođenje certifikata za održivost na razini pojedinačnih evenata koje će ponuditi tržištu.

U ovoj godini najponosnija je, kaže, na prvu potpuno održivu konferenciju u Hrvatskoj, Mind, Body and Soul, 2.-4. listopada u Novom Vinodolskom. Spojit će održivost u organizaciji s održivošću nas samih, a tema će biti osobni rast i razvoj, zdrava prehrana, zdrav život i njihov utjecaj na organizam.

“Na konferenciji plastika neće biti prisutna, printanje će se svesti na minimum, ali i za to se koriste posebni materijali koji se mogu reciklirati i bolji su za okoliš. Nećete vidjeti nepotrebno printane prospekte, plastičan pribor i čaše kao ni višak hrane koji se baca upravo zato što pazimo na svaki detalj. Voljela bih da ljudi razmisle gdje su sad i da se zaustave u ovoj gužvi barem na vikend i posvete sebi i unaprjeđenju sebe”, napominje Maja Bosanac.

Komentirajte prvi

New Report

Close