‘Energetski vampiri’: Ovih deset uobičajenih predmeta iz vašeg kućanstva troše previše energije

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2022. u 10:56
Foto: Unsplah

Postoji mnogo načina da smanjite potrošnju energije – ali prvo morate identificirati glavne krivce koji troše energiju u vašem domu

Ušteda energije je uvijek važna, ali s obzirom na rast cijena, računi za struju i grijanje su posebno važna tema. Postoji mnogo načina da smanjite potrošnju energije – ali prvo morate identificirati glavne krivce koji troše energiju u vašem domu, piše Lifehacker. Evo nekih uobičajenih “energetskih vampira” u kućanstvu i što možete učiniti da smanjite njihovu moć isisavanja novca.

Sustavi za grijanje i hlađenje

Prema Payless Poweru, vaši sustavi grijanja i hlađenja troše više od polovice vaše energije svaki mjesec. Možete uštedjeti na računu za grijanje tako da malo spustite termostat i napravite nekoliko drugih malih podešavanja koja će imati iznenađujuće velik učinak.

Foto: Unsplash

Bojleri

Bojler također usisava energiju, koja iznosi gotovo 20% vaše ukupne potrošnje. Ministarstvo energetike SAD-a kaže da možete smanjiti ovu potrošnju energije tako da malo smanjite temperaturu, jer tako vaši tuševi neće biti osjetno hladniji.

Perilice i sušilice

Payless Power mjeri potrošnju energije vaše perilice i sušilice na 10% i preporučuje jednostavno rješenje: koristite funkciju pranja s hladnom vodom kad god možete.

Foto: Unsplash

To će smanjiti radno opterećenje vašeg grijača u perilici i sušilici, ali i osigurati čistoću vaših sifona i ventilacijskih otvora čime će se smanjiti i napor rada same sušilice/perilice. Nemojte ni preopteretiti odnosno prenatrpati strojeve jer ćete možda morati ponoviti proces pranja/sušenja.

Rasvjeta

Vjerojatno ste razmišljali o prelasku na energetski učinkovite žarulje ako već niste, ali evo vašeg znaka da to učinite: rasvjeta troši 5% vaše potrošnje energije. Odaberite kvalitetne žarulje i ugasite svjetla kada ih ne koristite kako biste to lako spriječili.

Oprema za kućnu zabavu

Foto: Unsplash

Ako još uvijek imate set-top DVR ili kabelsku kutiju, vjerojatno troši više energije nego što mislite. Prema How-to Geeku, DVR kutije mogu koristiti 25 W ili više, a kabelske kutije mogu koristiti 15. Televizije su također energetski vampiri, ali možete se pozabaviti tim problemima tako da se riješite svog DVR-a ili kabelske kutije, koristeći pametne strujne trake , smanjivanje svjetline i deaktiviranje postavki za brzo pokretanje i stanja pripravnosti. Deaktivirajte i sposobnost svojih konzola za videoigre da trenutno preuzimaju igre i ažuriranja.

Hladnjak

Hladnjak vam treba da radi 24/7 – to je na neki način cijela poanta. Iako ga ne možete isključiti iz struje kao što biste mogli s drugim usisivačima energije, ipak ga možete spriječiti da troši punih 5% vaše potrošnje nadogradnjom na energetski učinkovit model ili postavljanjem temperature.

Foto: Unsplash

Pobrinite se da imate i dobru cirkulaciju iza njega, vaše zavojnice ostaju čiste, a sve brtve nepropusne, savjetuju s Payless Powera.

Stolno računalo

Ako često ostavljate svoje računalo u stanju mirovanja, ono bi moglo trošiti mnogo energije. Isključivanje kada nije u upotrebi je nezgodno, ali možda biste trebali steći naviku da to radite. Ako ne, prema How-to Geeku, konfigurirajte svoje postavke tako da računalo ide u “spavanje” ili, ako ga imate, “hibernaciju”. I, naravno, smanjite svjetlinu.

Ostala računalna tehnika

Ne ostavljajte prijenosno računalo uključeno u struju kada je potpuno napunjeno kako biste smanjili potrošnju energije. Također biste mogli isključiti svoj pisač i sve druge uređaje u kućnom uredu kada ih ne koristite ili uključiti način mirovanja ako je dostupan. Payless Power ne preporučuje samo načine mirovanja za sve ove alate, već i pametne razdjelnike.

Perilica suđa

Vaša perilica posuđa koristi samo oko 2% vaše ukupne energije, ali to još uvijek možete smanjiti tako da nadogradite na energetski učinkovit model i uključite je u vrijeme kada nema najvećeg opterećenja, kao što je usred noći, kada drugi energetski vampiri (poput lampi) su izvan pogona.

Foto: Pixabay

Pustite ga samo kad je pun i odlučite se za sušenje na zraku umjesto načina sušenja toplinom.

Ostali uređaji

Vaša je kuhinja puna stvari koje izvlače energiju iz vaših utičnica, pogotovo ako imate digitalne alate koji uvijek ostaju samo malo uključeni, čak i kada se ne koriste. Green Logic kaže da uređaji mogu smanjiti do 13% vaše ukupne potrošnje. Možete ih jednostavno isključiti kada nisu u upotrebi. Ispunite kratku kuhinjsku anketu. Mora li vaša friteza stalno biti uključena u struju? Što je s vašim aparatom za kavu ili tosterom? Možda je vrijeme za isključivanje, što i samo Ministarstvo energetike SAD-a preporučuje za svu vašu elektroniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close