Analiza pokazala koje je grijanje dugoročno najisplativije, a koje najjeftinije

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2022. u 14:27
Foto: Unsplash

Kod izračuna troškova grijanja u obzir se moraju uzeti cijene energije i učinkovitost sustava grijanja.

To je pitanje koje se pitaju mnogi vlasnici kuća i stanova s ​​obzirom na sadašnje cijene energije. Da bi lakše donijeli odluku, na Trebam.hr pripremili su pregled troškova grijanja za prosječnu hrvatsku stambenu kuću. Točnije napravili su izračune troškova i usporedbu grijanja na drva, pelete, plin, lož ulje i dizalicu topline. Ako stvar jako pojednostavimo, kod pitanja koje se grijanje najviše isplati zanimaju nas zapravo samo dvije stvari: koliki su troškovi grijanja i kolika je početna investicija ugradnje sustava grijanja. Veća investicija isplativa je samo u slučaju dugoročne uštede energije.

Kod izračuna troškova grijanja u obzir se moraju uzeti cijene energije i učinkovitost sustava grijanja. Zbog lakše usporedbe cijene ćemo svesti na zajednički nazivnik kako bismo istaknuli cijenu korisne energije. Uzmimo za primjer prosječnu obiteljsku kuću s grijanom površinom od 140 m2. Kuća ima izolirano potkrovlje, dvoslojnu PVC stolariju i termoizolacijsku fasadu od 8 cm. Pretpostavimo da je godišnja potrošnja energije 20 000 kWh.

Koliki su godišnji troškovi grijanja takve kuće? U izračunima su im pomogli stručnjaci za sustave grijanja na Trebam.hr.Podaci su okvirni jer iznosi početnih ulaganja mogu znatno varirati od projekta do projekta. Osim toga, desetogodišnji izračun ne uzima u obzir činjenicu da sustavi grijanja s vremenom gube svoju učinkovitost pa godišnji troškovi postupno rastu.

Drvo – najjeftinije, ali nepraktično

Grijanje na drva je i dalje najjeftinije, no nije prikladno za sve stambene objekte. Taj sustav grijanja zahtijeva najviše posla i prostor za pohranu drva. Iako se radi o obnovljivom izvoru energije, grijanje na drva opterećuje okoliš emisijama i krutim česticama.

  • Prednosti: cijena, dostupnost, obnovljivi izvor energije
  • Nedostaci: grijanje na drva traži puno posla, zahtijeva prostor za skladištenje drva, opterećuje okoliš
  • Mjesečni trošak drva (5 najhladnijih mjeseci): 1.210 kn (160,59 EUR)
  • Godišnji trošak drva za ogrjev: 6.050 kn (802,97 EUR)
  • Ukupni trošak tijekom 10 godina (ulaganje + godišnji trošak energije): 82.500 kn (10.949,63 EUR)

Dizalica topline – veća investicija koja se dugoročno isplati

Najekonomičnije i ekološki najprihvatljivije je grijanje toplinskom pumpom. Životni vijek dizalice topline je 25 godina, a peći na drva, plin ili ulje 15. Za većinu domova najprikladnija je dizalica topline zrak-voda. Izvedbe voda-voda i zemlja-voda su zahtjevnije jer je potrebno napraviti bunar ili iskop za zemljane kolektore, zbog čega je i investicija veća. Međutim, dizalice topline ove vrste su učinkovitije i troše puno manje električne energije.

    • Prednosti: ekonomičnost, ekološki prihvatljiv obnovljivi izvor energije, jednostavan za korištenje, nema potrebe za skladištenjem energije, omogućuje hlađenje ljeti, mogućnost subvencije
    • Nedostaci: visoka početna ulaganja, slabiji učinak i buka kod niskih zimskih temperatura
    • Mjesečni trošak električne energije (svaki mjesec paušalni račun za struju): 660 kn (87,60 EUR)
    • Godišnji trošak električne energije: 7.930 kn (1.052,49 EUR)
    • Ukupni trošak tijekom 10 godina (ulaganje + godišnji trošak energije): 124.300 kn (16.497,45 EUR)

Peleti – automatsko grijanje, zahtjevno skladištenje

Zbog učinkovitog izgaranja ispušni plinovi iz peleta su čišći u odnosu na ogrjevno drvo. Proces je potpuno automatiziran i može se njime upravljati na daljinu. No, skladištenje peleta je relativno zahtjevno jer moraju biti potpuno suhi.

  • Prednosti: automatizirano grijanje, reciklirani izvor topline, kontrola nad dovodom goriva, mogućnost subvencije
  • Nedostaci: potreban vam je veliki prostor za skladištenje, peleti su osjetljivi na vlagu, ovisnost o dobavljačima
  • Mjesečni trošak peleta (5 najhladnijih mjeseci): 3.200 kn (424,71 EUR)
  • Godišnji trošak peleta: 16.000 kn (2.123,56 EUR)
  • Ukupni trošak tijekom 10 godina (ulaganje + godišnji trošak energije): 190.000 kn (25.217,33 EUR)

Zemni plin – najčišće fosilno gorivo

Nakon naglog porasta cijene prirodnog plina nedavno su se smanjile. Treba naglasiti da su ograničene do 1. travnja 2023. godine. Ukapljeni naftni plino (UNP) zajedno s lož uljem najskuplji je od svih energenata. Koristite ih samo ako nemate druge mogućnosti.

  • Prednosti: čist izvor energije, učinkovito izgaranje
  • Nedostaci: skup energent, ovisnost o uvozu, geopolitičkim uvjetima i državnim ograničenjima cijena, nema subvencija za ugradnju
  • Mjesečni trošak zemnog plina (5 najhladnijih mjeseci): 1840 kn (244,21 EUR)
  • Godišnji trošak zemnog plina: 9.200 kn (1.221,05 EUR)
  • Ukupni trošak tijekom 10 godina (ulaganje + godišnji trošak energije): 117.000 kn (15.528,57 EUR)

Prije promjene sustava grijanja svakako treba razmisliti o ulaganju u energetsku obnovu zgrade. Naime, ako dio sredstava uložite u nove prozore ili izolaciju krova, ulaganje u sustav grijanja bit će manje jer ćete moći kupiti uređaj manje snage.

Komentirajte prvi

New Report

Close