Doznajte koje su najbolje ljetne gume za ovu sezonu

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2020. u 12:40
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U svakoj dimenziji na vrhu su se izdvojila po četiri proizvođača koja su dobila vrlo dobru ocjenu.

Europski autoklubovi, uključujući i HAK, ovoga puta zahtjevnim su testovima podvrgnuli 28 kompleta ljetnih guma podijeljenih u dvije različite dimenzije. Dimenziju 225/40 R18 Y koriste uglavnom kompaktni modeli u svojim sportskijim izvedbama te je ovom prigodom kao testno-vozilo poslužilo VW Golf VII GTi. Dimenzija 235/55 R17 W i Y namijenjena manjim obiteljskim SUV vozilima te automobilima prikladnim za duža putovanja. Njihova su svojstva testirana na Fordovu SUV-modelu Kuga. Krenimo redom…

U dimenziji 225/40 R18 Y među 16 različitih proizvođača, ni jedan nije zaslužio najvišu ocjenu (izvrstan), ali su za to četiri dobile ocjenu vrlo preporučljivo ili vrlo dobru ocjenu! Troje od njih pripadaju skupini premium proizvođača – Continental, Michelin i Goodyear, dok je četvrti pomalo iznenađujuće tajvanski Maxxis. Po ukupnim ocjenama sve četiri gume su iznimno blizu te se može reći da su Continental PremiumContact 6 i Michelin Pilot Sport 4 tek u foto-finišu pobijedili Goodyear Eagle F1 Asym 5 i Maxxis Victra Sport 5. Uz pobjednički Conti veže se kuriozitet da je na ovom testiranju ujedno bio i – najbučniji!

Čak jedanaest modela u ovoj konkurenciji je dobi srednju ocjenu preporučuje se, a djelomično se preporučuje tek kineska Rotalla Setulla. Od jedanaest dobrih, tri su bila nadomak ocjene vrlo preporučljivo, ali slabije ponašanje na mokroj podlozi koštalo je modele Nexen N’Fera Sport, Sava Intensa UHP 2 i Vredestein Ultrac Vorti promocije u viši razred. Uvodnu rečenicu-dvije svakako zaslužuje i guma Pirelli P Zero, koja je bila najbolja na suhom i dobra na mokrom, ali najveća potrošnja goriva i najkraći radni vijek gurnuli su je u prosjek. Međutim, ako godišnje ne radite puno kilometara, ovaj talijanski proizvođač mogao bi predstavljati dobru alternativu najboljima.

U svakom slučaju, bez obzira na to koju gumu izabrali u dimenzijama 225/40 R18, čini se da ni s jednom nećete pogriješiti, jer tragično slabih nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close