Dodjela Priznanja ‘Zvone’ odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu

Autor: Objava za medije , 06. siječanj 2022. u 15:20
FOTO: Unsplash/Ilustracija

“U jednom periodu svog života samo sam htjela odustati od svega što sam postigla u životu. Ona je bila ta jedna od mnogih koja mi je pomogla da prebrodim svoje probleme.”

Priznanje “Zvone” dodjeljuje se odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi. Priznanje se ove godine dodjeljuje prvi puta, a dodjela će se održati 10. siječnja 2022. godine u maloj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu (Domobranska br. 1) s početkom u 12.00 sati.

Odgajatelji/ice su stručnjaci zaposleni u sustavu alternativne skrbi za djecu u ustanovi socijalne skrbi, centru za pružanje usluga u zajednici i kod drugih pravnih pružatelja usluga za smještaj djece. Odgajatelji imaju iznimno odgovornu i zahtjevu ulogu koja uključuje sveobuhvatnu skrb o djeci i mladima te kreiranje sigurnog okruženja za njihov zdrav i siguran rast i razvoj. Odgajatelji preuzimanju dijelove roditeljskih zadataka (npr. briga o fizičkom, kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta, postavljanje granica, usmjeravanje, zastupanje prava i interesa djeteta…) i obavljaju mnogobrojne profesionalne zadatke (vođenje evidencije, kreiranje i provedba razvojnog plana, komunikacija s drugim ključnim osobama u djetetovom životu, priprema za izlazak iz skrbi i sl.). Poslove odgajatelja u ustanovama obavljaju različite profesije poput predškolskih odgojitelja, učitelja, socijalnih radnika, psihologa, edukacijskih rehabilitatora – defektologa, socijalnih pedagoga, pedagoga, logopeda i sl. Nažalost, kao i druge pomažuće profesije, odgajatelji često ne dobiju zasluženo priznanje za svoj rad. Povremeno im se djeca i mladi koji su odrasli jave i zahvale za sav njihov trud, no službeno priznanje od strane sustava često izostane.

Zašto priznanje nosi ime Zvonimira Tonšetića? Riječ je jednom od mnogih odgajatelja koji su svoj posao shvaćali kao poziv i kojeg su njegovi kolege, djeca i mladi jako voljeli. Zvonimir je bio socijalni pedagog koji je radio u Centru za odgoj djece i mladeži Karlovac, SOS Zajednici mladih Velika Gorica i Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. Koristio je svaku priliku da zagovara prava djece/mladih u sustavu socijalne skrbi te su na njegov prijedlog ona djeca iz domova za odgoj koja su ostvarila konkretne pozitivne pomake u ponašanju i ostvarila uspjehe u školskim i vanškolskim aktivnostima uključena u projekt životnog osiguranja kojeg već 10 godina uz pomoć mnogobrojnih donatora kontinuirano provodi Zaklada “Vaša pošta”. Iz tog razloga će na dodjeli Priznanja “Zvone” biti dodijeljena i polica osiguranja “Vaša pošta” za mladića iz Centra zapružanje usluga u zajednici Split koja je omogućena sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Toni, bivši korisnik doma je za Zvoneta rekao da je “Zvone bio nešto posebno…definitivno više od odgajatelja, odgajatelj na papiru, a kroz vrijeme s njim i život uz njega posao je i otac, majka, brat i prijatelj.”

Nažalost, Zvone je početkom 2021. godine preminuo što je potaknulo grupu od četiri stručnjaka u području alternativne skrbi (prof. dr. sc. Branka Sladović-Franz, doc. dr. sc. Anja Mirosavljević, dr. sc. Toni Maglica i dr. sc. Sunčana Kusturin) i dvije osobe s iskustvom života u alternativnoj skrbi (Kruno Topolski i Damir Barto) da pokrenu Priznanje “Zvone”. Tri su osnovna cilja pokretanja dodjele Priznanja:

  • očuvanje sjećanja na Zvonimira Tonšetića i njegov značajan doprinos životima djece i mladih s kojima je radio unutar SOS Zajednica mladih, Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor i Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac
  • odavanje zahvale i Priznanja odgajateljima/icama koje su sami korisnici/ce alternativne skrbi prepoznali kao pozitivne osobe koje su značajno utjecale na njihov život.
  • afirmiranje rada odgajatelja/ica unutar sustava alternativne skrbi u javnosti.

Pokrovitelji Priznanja su Pravobraniteljica za djecu i Zaklada “Vaša pošta”, a glavnu nagradu su osigurali sponzori Priznanja Turistička zajednica Virovitičko podravske županije i dvorac Janković.

Javni poziv za nominaciju odgajatelja bio je otvoren od 2. 11. do 2. 12. 2001. godine i u tom periodu 15 mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi nominiralo je 8 odgajatelja za dobivanje Priznanja. Djeca i mladi su slali video izjave, pjesmice, sastavke, crteže u kojima su opisivali kakav utjecaj su odgajatelji koje predlažu imali na njihove živote i iz kojih razloga oni zaslužuju dobiti Priznaje Zvone:

  • “U jednom periodu svog života samo sam htjela odustati od svega što sam postigla u životu. Ona je bila ta jedna od mnogih koja mi je pomogla da prebrodim svoje probleme, poticala me da ne odustajem od umjetnosti makar su mi drugi govorili to ti ne treba u životu, ona je rekla ti si talentirana, ti imaš talenta i to se treba pokazati svijetu.”
  • “Ja sam iz Afganistana ali živim u Hrvatskoj već 4 godine. Odgajateljica mi je pomogla oko svega kada sam došao u Hrvatsku……..Kad mi je bilo teško uvijek bi našla savjet za mene koji bi me ohrabrio. Odgajateljica se prilikom kuhanja trudi nabaviti začine iz moje zemlje, zajedno smo kuhali pileći curry i druge specijalitete indijske kuhinje.”
  • “Zahvalan sam mu na svemu, na njegovom trudu kojim je pokazao da mu je stalo do mene. Uz njegovu pomoć promijenio sam neka svoja negativna ponašanja i postao bolja osoba. Nadam se da ću jednog dana, nakon izlaska iz doma, naći se s njim i nasmijati se svim dogodovštinama.”
  • “Zato sto nije gledala na sat, kad ce joj smjena zavrsit….. Cesto je ostajala duze na poslu….

Veselila se s nama, plakala s nama…. Za svoje slobodne vikende, vodila nas je k sebi doma, pokazala sta znaci Ljubav i Obitelj….. Sjecam se njenih cvrstih zagrljaja, rijeci, ljubavi….”

  • “Zamislite samo nekoga tko dolazi na posao svaki dan s osmijehom na licu i da mu vecina djece trci u zagrljaj. Uz nju je jednostavno sve bilo lakse i svaki problem je bio manji. Zao mi je sto odlazi u mirovinu i sto ju nove generacije nece poznavati kao odgajateljicu, ali znam da ce ju svi poznavati kao nekoga tko redovno dolazi u posjetu svojoj djeci.”
  • “Žena koju mogu zvati drugom majkom jer u mnogim važnim trenucima moga života to i jest bila. Trudila se razumjeti nas, koliko god je to možda nekad bilo i nemoguće. Uvijek je pristupala s ljubavlju i toplinom. I znam da smo često bili nepodnošljivi, ali i to je sa strpljenjem uspijevala rješavati. Bila je mila i draga, nikako stroga. Bila je moj vjetar u leđa kroz cijelo moje srednjoškolsko obrazovanje. I od srca joj hvala na tome.”

Odgajatelji koji su ove godine nominirani za dobivanje Priznanja Zvone su: Merisande Pjerabon (Domu za djecu Lipik); Margareta Brozović Devčić (Centar za pružanje usluga u zajednici “Izvor”, Selce); Ružica Biljman (Centar za pružanje usluga u zajednici “Izvor”, Selce), Daniela Ančić Žunić (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik), Irena Pendl (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik), Goranka Gunjević (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik), Radmila Sekanić (Dječji dom Vrbina Sisak), Marko Bodiš (Odgojni dom Mali Lošinj).

Izbor dobitnika Priznanja proveo je Odbor korisnika sastavljen je od 8 osoba s iskustvom života u alternativnoj skrbi, a ime dobitnika Priznanja biti će proglašeno na samoj dodjeli priznanja koja se održava na dan rođenja Zvonimira Tonšetića (10. siječnja).

Više informacija o Priznanju, nominiranim odgajateljima i Zvonimiru Tonšetiću potražite na mrežnoj stranici Priznanja https://priznanjezvone.com.

New Report

Close