Dnevno.hr ide u stečaj zbog dugova, još 513.340 kuna odštete čeka pravomoćnost

Autor: Saša Paparella , 17. svibanj 2016. u 22:01
U šest mjeseci portal M. Ljubasa izgubio 11 tužbi podnesenih zbog povrede ugleda

Sudovi su nepravomoćno dosudili odštetu cijelom nizu tužitelja, u širokom rasponu od BaBa (10.000 kuna) do Milijana Brkića (50.000 kuna) i RIZ-ovaca (225.000 kuna).

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog Fine za otvaranjem stečajnog postupka nad tvrtkom Portal Dnevno, izdavačem portala Dnevno.hr i tjednika 7dnevno, i to zbog duga utvrđenog do 13. siječnja u iznosu većem od 615.000 kuna. U rješenju Fine navodi se da je Portal Dnevno do sredine siječnja imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Portal Dnevno, tvrka registrirana kao dioničko društvo za javno informiranje, osnovana je u travnju 2010. kada je i pokrenut portal. Osnivač Portala Dnevno je tvrtka Chic turizam, a koja je također na putu prema stečaju- Trgovački sud u Osijeku objavio je oglas kojim se poziva zastupnik tvrke Chic turizam da u skraćenom stečajnom postupku u roku od 15 dana preda popis imovine i obaveze te tvrtke s utvrđenim dugom od 25.947 kuna. Sudski oglas objavljen je nakon zahtjeva za pokretanjem stečajnog postupka kojeg je Fina objavila u ožujku, a u njemu se pozivaju vjerovnici Chic turizma da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te uplate 10.000 kuna za pokriće troškova.

 

85dana

blokirani su računi tvrtke Portal dnevno

Ne odazove li se zastupnik Chic turizma ili vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će smatrati da je ta tvrtka nesposobna za plaćanje te će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.Direktor Portala dnevno je kontorverzni poduzetnik Michael Ljubas, koji je godinama bio direktor Chic turizma. Ljubas je lani prostrijeljen na  benzinskoj crpki na zagrebačkoj Trešnjevci. Često je prozivan zbog načina na koji je zavladao zagrebačkim  Elektroprometom ali i zbog uloge u pokušaju preuzimanja RIZ Odašiljača te još nekim aferama. Uz istog izdavača, Ljubasove medije povezuju i brojne optužbe za širenje govora mržnje.

Uz HND, čije se Novinarsko vijeće časti učestalo bavi prijavama protiv spomenutog portala i tjednika, dio onih koji su se osjetili oklevetanima odlučio je zaštitu potražiti na sudu. Samo u zadnjih šest mjeseci, izdavač Portal dnevno nepravomoćno je izgubio 11 sudskih procesa vezanih uz niz tužbi zbog povrede prava na ugled, čast, dostojanstvo i ime, a koje ukupno  vrijede pola milijuna kuna. Eventualni odlazak Portala dnevno u stečaj loš je znak za sve one koji su pokušali dobiti materijalnu zadovoljštinu za tekstove u kojima su oklevetani. Zadnji je presudu u svoju korist dobio Zdenko Antunović, on bi za tekst o objavljen pod naslovom Bandić i Lovrić oduzeli budućnost zagrebačkom sportu u slučaju pravomoćnosti  trebao dobiti  30.000 kuna, a Portal dnevno mora mu nadoknaditi i sudske troškove.

Dio tužbenog zahtjeva za isplatom iznosa od 70.000 kuna sa zatraženim kamatama na taj iznos sud je odbio kao neosnovan. Prethodno je na sudu materijalnu  zadovoljštinu dobio i HDZ-ov čelnik Milijan Brkić, što će izdavača  skupa sa troškovima koštati 53.000 kuna. I udruga BaBe dobro dobro je prošla sa tužbom, taj će proces nakladnika koštati 10.900 kuna. Klevetanje KBC Osijek Portal Dnevno će koštati 51.500 kuna. Zbog teksta objavljenog pod naslovom Mafijaška dinastija iz malog grada, gradonačelniku Karlobaga Ivici Bačiću isplatit će se odšteta i sudski troškovi od ukupno 65.800 kuna, a za isti bi tekst Jelena Morović trebala  skupa sa troškovima sudskog postupka dobiti 28.000 kuna.

Nadalje, zbog ocrnjivanja novinara Stipe Puđe Dnevno mora dati 24.800 kuna, a zbog napada na ugled bojnika Gorana Atlije u tekstu Nova pravednost  Ive Josipovića ostavila nam je nepotizam začinjen kriminalnim radnjama, dodatnih 45.250 kuna. Policijski zapovjednik Josip Rohaček dobit će 27.500 kuna teksta. Odštetu od 40.600 kuna trebala bi dobiti i sutkinja Lucija Miše. Najviše bi izdavača trebao koštati  tekst o tvrtki RIZ odašiljači, u kojoj Ljubas ima interes. Zbog teksta  objavljenog u tjedniku 7dnevno pod naslovom KOS isisao 88 milijuna kuna iz RIZ-a sud je oštećenima dodijelio  ukupno 225.000 kuna, od toga RIZ-u  100.000 kuna, bivšem članu uprave  Miliću Bijeliću 75.000 a sindikalnoj povjerenici Marini Glokević 50.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close