Coccoball, autentični hrvatski sport u stilu Kamenka i Kremenka

Autor: Eleonora Dukovac , 08. kolovoz 2008. u 06:30

Interes za ovaj neobični sport pokazao je i redatelj Vinko Brešan koji o njemu namjerava snimiti film

Ušće rijeke Neretve, kolijevka je novoga sporta u Hrvatskoj i svijetu nazvanog – Coccoball. Otkačeni spoj ragbija, hrvanja, nogometa, košarke, rukometa i odbojke, potekao iz Ploča, osvaja sve više poklonika, ljubitelja sporta i jedinstvene adrenalinske zabave u nas. No za Coccoball se pročulo i u inozemstvu. Pravila su minimalna i gotovo sve je dopušteno. Dlakavu loptu tešku dva kilograma, valja ubaciti u koš na palmi, no ne postoji takozvana “moja i tvoja” strana – baca se u sve koševe. Dopušteno je guranje, hrvanje, potezanje za odjeću i dijelove tijela, osim lica, kose i genitalija, bez otvorenog udaranja, štipanja, fizičkog ili verbalnog omalovažavanja protivnika.

Žene obvezno sude muškarcima i obratno, igrači nose majicu s jednom naramenicom (u stilu Kremenka i Kamenka), a osim sportskih, dopuštene su i kupaće gaćice i kostimi. “Coccoball za zabavu svatko može igrati, no igra se i kao ozbiljan sport na turnirima što je rezervirano isključivo za najvještije, najspremnije, najbolje i najsrčanije. Zato bih volio da ga masovnije zaigraju specijalci, vojnici, policajci, karataši, ragbijaši, utrenirani sportaši…”, objašnjava Jasmin Brajlović-Jasko, idejni tvorac Coccoballa koji je zaživio po riječnim i morskim plićacima, pješčanim terenima, ali i dvoranama zahvaljujući njegovoj istoimenoj knjizi. Naime, ovaj novinar, pisac i inovator iz Ploča napisao je svojevrsnu parodiju poznatog djela “Korijeni” američkog pisca Alexa Haleyja, komediju u kojoj je obrnuo uloge robova i robovlasnika. Crncima je dosadilo da ih bijelci love te su ih uhvatili i porobili. I, usput, izmislili Coccoball, preteču košarke, ali i ragbija… Pravilnik igre, lopta, koševi i majica danas su zaštićeni autorskim pravom, a igra se sve više uvlači u pore ljubitelja najluđih provoda i akcije.

Pravila igre
“Pročitavši moju knjigu, za igru su se prvo zainteresirali prijatelji i znanci, navalili su na mene i ubrzo smo je zaigrali na terenu. Počeli smo prije osam godina, a sad se igra već proširila diljem obale, ali i po unutrašnjosti Hrvatske. Postoje tereni u Pločama, Umagu, Trogiru, Gradcu i Varaždinskim Toplicama, a u pregovorima smo za još 10 igrališta.”, veli Brajlović koji je, kao nezaposleni branitelj, osnovao u Pločama obrtničku agenciju za organiziranje sportskih događanja Jasko i organizira utakmice i turnire Coccoballa. Igra je, veli Jasko, zainteresirala i redatelja Vinka Brešana koji je pročitavši knjigu pokazao interes za snimanje filma, no zbog zahtjevnosti toga projekta nedostaju im sponzori. Coccoball se igra ljeti i zimi, no znatno je uzbudljiviji u ljetne dane. Na terenu veličine 9 x 18 igraju dvije ekipe sa po tri bosa igrača. Zimi ga je moguće igrati na košarkaškom terenu u dvoranama, a ekipe tada broje po pet igrača i trebaju biti maksimalno zaštićene zbog mogućnosti ozljeda. Igra se 2 puta po 4 minute aktivnog mjerenja vremena, a na turnirima 2 puta po 3 minute.

Ubacivanjem dlakave lopte, koja je u počecima bila obložena kozjom kožom, u mali ili veliki (po visini) koš smješten na umjetnim palmama osvaja se jedan cocco (bod), odnosno dva ako se ubaci u veliki. Budući da je lopta teška i ne može odskakati, igra se kao ragbi. Sve linije čine aut, a aut izbacuje igrač okrenut leđima igralištu. Može se igrati glavom, nogom i rukama, koristiti sve zahvate i kontakte osim onih koji mogu ozlijediti protivnika. Ekipama je preporučeno da otplešu svoje pjesme prije utakmice, a i sam Coccoball ima svoju himnu. “Tko se boji ući u duel, oboriti, vući, nositi i srušiti, neka ne igra Coccoball. No nije sve u sili, jer tada se guši igra. Valja uteći, zavarati protivnika, pa najbolje igraju spretni, snažni i visoki. Moram priznati da žene čak znaju biti i žešće od muškaraca, ne vole gubiti, no poštene su, posebno kada sude – poštenije su od muškaraca”, kaže bivši ragbijaš Jasko i dodaje kako je riječ o jedinom sportu na svijetu gdje organizator mora postaviti kutiju za dobrovoljne priloge za neku od dječjih organizacija u mjestu održavanja turnira. Naime, do sada su već održani deseci turnira i javnih prezentacija, a niknuli su i posebni tereni za coccoball.

Idealni team building
Održana je ljetna turneja u gradovima na jadranskoj obali, samo u Poreču pet turnira, gdje je igra pobijedila i na natječaju “Što gost može raditi kad pada kiša”, u organizaciji porečke Rivijere. Bilo je i niz prezentacija za djecu koje je sponzoriralo Ministarstvo obrta i malog poduzetništva, održana su tri prvenstva Hrvatske u Splitu u protekle tri godine… Prepoznat kao odličan za oslobađanje od stresova, Coccoball je uvršten i u programe team buildinga, a zadnje dvije godine je i u programima animacija umaškoga Istraturista. “U igri nema filozofije. Zbog jednostavnosti, dinamike i atraktivnosti Coccoball se pokazao kao originalna turistička zabava na plažama koju podjednako vole muškarci, žene i djeca. Osobito su zabavne razne verzije kad muškarci igraju protiv žena, žene protiv žena, pomiješano, a takve kombinacije vrijede samo na prezentacijama i zabavnim turnirima.

Kad je riječ o službenim sportskim turnirima i utakmicama, tada vrijede sportska pravila”, objašnjava Brajlović koji u budućnosti vidi i nacionalna natjecanja mediteranskih zemalja koje obiluju pješčanim plažama i plićacima. Inače, Coccoball je dobitnik priznanja za najbolju inovaciju Dalmacije, Zlatne medalje za sportsku inovaciju Hrvatske, brončane medalje na sajmu inovacija u Nürnbergu, srebrne medalje na sajmu inovacija u Moskvi, zlatne medalju na sajmu inovacija u Pittsburghu. Zaradio je i nagradu Grada Ploča, te priznanje za najizvorniju inovaciju Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close