Često imate modrice? Ovo su mogući razlozi zašto se pojavljuju

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2023. u 12:29
Foto: Pixabay

U početku modrica izgleda crveno ili ljubičasto, a kasnije postaje plava, zelena, smeđa ili žuta.

Modrica najčešće nastaje prilikom udarca koji uzrokuje povredu kože ili tkiva ispod kože. Međutim, modrica može nastati i bez udarca te kao takva može biti znak da imate određeni zdravstveni problem.

Budući da koža nije izvana oštećena, nećete vidjeti takozvano vanjsko krvarenje. Međutim, krvne žile ispod kože su oštećene i izazivaju krvarenje. U početku modrica izgleda crveno ili ljubičasto, a kasnije postaje plava, zelena, smeđa ili žuta, piše B92.

Hematologinja Dana Angelini navodi da je normalno vidjeti male modrice na području ruku i nogu, ali da neizazovne modrice na torzu, leđima ili licu mogu biti razlog nekog zdravstvenog problema.

Osim povreda, modrice mogu izazvati lijekovi poput aspirina, ibuprofena i antidepresiva, kao i oni koji razblažuju krv. Čak i određeni suplementi kao što su ginseng, ginko i riblje ulje mogu izazvati ovaj fenomen. Drugi mogući uzroci modrica su nedostatak vitamina B12, C ili K.

Također, treba obratiti pažnju na poremećaj krvi kao što je takozvana Von Willebrandova bolest, hemofilija ili drugi sličan poremećaj zgrušavanja krvi. Uz to, drastičan unos alkohola i neuhranjenost mogu izazvati modrice.

Posjet liječniku je neophodna ako vam modrica ne nestane ni poslije sedam dana, ako se nalazi na dijelu tijela gdje je mala vjerojatnost povrede i ako se stalno vraća. Ako vaš liječnik ne prepozna uzrok modrice, neophodno je da vas naruči na detaljnu analizu krvi.

Komentirajte prvi

New Report

Close