Čaj ili kava: Koji napitak je bolji i zdraviji za početak dana?

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2023. u 11:25
Foto: Pixabay

Kava i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma.

Mnogi jutro započinju šalicom kave ili omiljenog čaja. Ako ste se pitali koje piće od ova dva je bolje za početak dana, evo odgovora koji će riješiti nedoumicu, piše B92.

Ove količine kofeina temelje se na jednoj šalici svakog napitka:

  • Kava: 96 mg kofeina
  • Kava s mlijekom: 86,4 mg kofeina
  • Ledena kava: 74,4 mg kofeina
  • Crni čaj: 48 mg kofeina
  • Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina
  • Kava bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina
  • Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada usporedimo, očigledno je da većina napitaka od kave sadrži više kofeina nego čaj, čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kava je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcioniranje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protuupalnog spoja klorogenske kiseline, kava također ima povoljan utjecaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dvije do tri šalice kave svaki dan imaju manje tjelesne masti od onih koje rijetko piju kavu.

Čaj također ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osjećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kava, čaj također ima visoka protuupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja također povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Kava i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kavi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa.

Komentirajte prvi

New Report

Close