Brodomerkur splitskoj onkologiji donirao milijun kuna

Autor: Sandra Livajić , 05. listopad 2006. u 06:30

Trgovačko poduzeće koje humanom gestom obilježava 60. obljetnicu rada svrstava se među najuspješnije u branši u splitskoj regiji

Predsjednik Uprave Brodomerkura Ivica Kožul uručio je ček od milijun kuna ravnatelju KB-a Split Dujomiru Marasoviću. Zapravo, time Brodomerkur humanom gestom obilježava 60. godina uspješnog rada. Donacija je nastavak akcije pod nazivom “Centar od ljubavi” koja traje već šest mjeseci i koju uz Brodomerkur “potpisuju” Slobodna Dalmacija i Županijska liga protiv raka.Brodomerkur izdvaja po kunu iz računa u maloprodajnoj mreži pa je uz ovaj milijun kuna prošlih mjeseci ukupno darovao već 132.000 kuna. S ovom jučerašnjom donacijom na računu Županijske lige prikupljeno je 1,291.335,15 kuna, što je 89,09 posto od prvotno planiranih milijun i pol kuna, pa su u Brodomerkuru odlučili prikupiti dva i pol milijuna kuna. Humanitarna akcija “Centar od ljubavi” trajat će do travnja iduće godine. “Želja nam je bila poboljšati životne i radne uvjete bolesnika i zaposlenika Odjela za onkologiju. Vlasnik Brodomerkura Mirko Grbešić osobno se priključio vlastitim sredstvima u ovaj ček. Zahvalio bih i zaposlenicima Brodomerkura koji su sami donirali 12.000 kuna”, kazao je prilikom uručenja čeka predsjednik Uprave Brodomerkura Ivica Kožul.Brodomerkur – s godišnjim prometom od 1,7 milijardi kuna – zapravo je jedina velika i uspješna tvrtka u Dalmaciji preostala iz vremena socijalizma. Od 2004. godine Brodomerkur je u vlasništvu tvrtke MEPAS iz Širokog Brijega, na čijem je čelu Mirko Grbešić. MEPAS je vlasnik i Saponije, Koestlina i Kandida, te Metalca iz Širokog Brijega. Jezgru Brodomerkurova poslovanja čini veleprodaja sa 72 posto ukupnog prometa, a cilj mu je razviti nacionalni maloprodajni lanac tehničke robe. U prvih šest mjeseci ove godine bruto dobit Brodomerkura od 17,3 milijuna kuna bila je za šest puta veća od ostvarene dobiti u istom razdoblju lani.
U prošloj godini Brodomerkur je ostvario ukupni prihod od 1,38 milijardi kuna, a dobit je nakon oporezivanja iznosila 5,8 milijuna kuna. Po prihodu je lani rangiran je na 27. mjesto među 500 najboljih, a Zavod za poslovna istraživanja svrstao ga je među 50 najboljih domaćih tvrtki. Brodomerkur je uvijek bio među 30 “najkompanija”, a u Splitskoj županiji među prvih pet. Sa 4,49-postotnim udjelom u strukturi ostvarenih prihoda 2005. godine “plasiran” je na 167. mjesto među 200 najvećih domaćih izvoznika. Zapošljava 748 radnika uglavnom mladih i visokoobrazovanih ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close