Tradicionalna bosanska kuhinja u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je postala pravi hit.
Otvaraju se restorani koji nude jela i ambijent tradicionalne bosanske kuhinje, od restorana brze prehrane do prestižnih restorana. Gotovo svaki veći grad ima restoran s bosanskom kuhinjom. Međutim, tradicija pripremanja tih jela i uživanja u njima u Hrvatskoj je puno duža od samog trenda koji je prisutan. U prilog tome ide i izdavanje knjige “Bosanska tradicionalna kuhinja” autora Saliha Agića, u izdanju Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i izdavačke kuće Inart iz Poreča. Knjiga na simpatičan način prikazuje bosansku tradicionalnu kuhinju slikovito dočaravajući to što ju je činilo i čini autohtonim bosanskim gastronomskim ambijentom kroz više od 500 tradicionalnih recepata i običaja u pripremanju jela. To je priča o Bosni i njezinu gastronomskom naslijeđu, ali je radnja priče smještena u Istru u kojoj autor živi i radi. U tradicionalnu bosansku kuhinju utkana je povijest Bosne kao zemlje na razmeđi svjetova između Istoka i Zapada. Autor u knjizi kaže da se bosanska kuhinja često uspoređuje s mediteranskom ili francuskom kuhinjom, ali da je najveći dio bosanske kuhinje pod utjecajem Istoka.

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Zaboravila si cicvaru i poparu.
…a moram priznati da sam nedavno na skijanju u Austriji na jelovniku našla jedno jelo- Bosnia i kad sam pitala što je to…rekli su mi kobasica sa puno kečapa…odbila sam sa gnušanjem… [angry]
Burek i pite – zeljanica, sirnica, kljukuša, maslenica, krumpiruša…
baklave, hurmašice, tufahije, lokum, uštipci,… hadžijski ćevapi, šiš ćevapi,…dosta bit će da sam gladna…
[rolleyes]
Uključite se u raspravu