Boli vas vrat? Krivac bi mogao biti vaš omiljeni uređaj

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2023. u 07:43
FOTO: Unsplash/Ilustracija

Vaš voljeni uređaj može biti uzrok tih uzornih bolova.

Bez obzira na to za što koristite svoj telefon, prepuštanje ovom vremenu provedenom s mobitelom u rukama ne samo da utječe na vaše mjesečne račune i produktivnost, već također može izazvati probleme i u vašem tijelu. Ako imate neobjašnjivu bol u vratu, možda imate ono što je poznato kao – tech neck (tehnološki vrat).U nastavku saznajte zašto bi vaš telefon mogao biti krivac za vaše bolove i što učiniti u vezi s tim, piše Bestifeonline.

Vaši prsti možda nisu jedino što vas boli nakon duge seanse skrolanja po ekranu. Akumulirano vrijeme provedeno gledajući u ekran možda vam daje ono što medicinski stručnjaci nazivaju – tehnološkim vratom.

“Tehnološki vrat je stanje uzrokovano istezanjem vrata dok se gleda u pametni telefon, tablet ili neki drugi ručni uređaj. Raditi ovo dugotrajno potiče neprirodan položaj glave koji povećava stres na vrat, gornji dio leđa i ruke”, kaže Neel Anand, MD, direktor odjela za traumu kralježnice u Cedars-Sinai Spine Center.

Foto: Unsplash

Iako se gledanje u telefon možda ne čini kao velika stvar, napor koji uzrokuje na vašem vratu može rezultirati nelagodom – to nije nešto što biste trebali zanemariti.

“Jednostavan pokret spuštanja pogleda kako biste nešto učinili na svom telefonu ne zahtijeva puno napora pa se možda ne čini štetnim, ali trajanje i ponavljanje rada protiv tjelesne mehanike je ono što nam stvara bol i potencijalnu ozljedu”, kaže Anand.

Evo i nekoliko korisnih stvari koje možete učiniti kako biste ublažili svoju bol i spriječili da se ona više ne ponavlja u budućnosti.

Vježbajte dobro držanje

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svojim vratnim mišićima je da vježbate dobro držanje. I dok može potrajati neko vrijeme, ovo će pomoći ublažiti dio napetosti koju imate u mišićima vrata.

“Držanje je jedna od onih stvari koje se poboljšavaju što ga više vježbate. Možda će se isprva činiti neugodno, ali kako nastavljamo usklađivati svoja tijela sa zdravim držanjem, radimo na pravim mišićima. Oni zauzvrat postaju jači i razvijaju mišićnu memoriju kako bi naša tijela održavali u njihovim pravilnim položajima”, kaže Anand.

Vaše tijelo će se naviknuti na ovaj novi položaj u kratkom vremenskom razdoblju, tako da bolje držanje neće biti loše predugo. “Držite glavu gore, ramena natrag i bradu malo uvučenu”, kaže Anand. “Kad god osjetite da ste odlutali, povucite svoje tijelo natrag u ovaj položaj tijekom dana.”

Zamijenite svoje položaje dok ste na telefonu

Važno je promijeniti položaj u danima kada biste mogli biti zalijepljeni za svoj telefon. Srećom, samo jednostavna promjena načina na koji sjedite pružit će vam učinkovito olakšanje.

“Držanje pametnog telefona u visini očiju možda neće učiniti da izgledate tako cool, ali će definitivno osloboditi naprezanje vašeg vrata. Ali nemojte zanemariti svoje ruke dok to radite. Poduprite svoje ruke i laktove tako da ih oslonite na stol ili naslon za ruke dok sjedite, ili kada stojite, pokušajte ih ne podizati više od razine radne površine. Pazite na položaj svojih ruku, što može dramatično smanjiti opterećenje na ramenima”, savjetuje Anand.

Foto: Unsplash

Možete biti kreativni sa svojim položajima, a ne morate nužno ni sjediti.

“Ako ste na udobnom mjestu kao što je vaša kuća, ležanje na leđima dok radite na uređaju odličan je način za ublažavanje pritiska na vrat. Udobno se smjestite na kauč ili krevet s jastucima”, kaže Anand.

Napravite pauze

Ako se čini da ne možete ograničiti vrijeme i učestalost razgovora s telefonom, Anand kaže da “pravite pauze između kako biste promijenili položaje i prilagodili svoje držanje.”

Iako su pauze neophodne bez obzira na to u kakav ekran gledate, posebno su važne kada patite od ove uobičajene ozljede vrata.

“Pauza od tri minute svakih 15-20 minuta može pomoći da se vaša kralježnica ponovno postavi i da mišićima vrata i gornjeg dijela leđa da se odmore. Možete čak upotrijebiti alarm na svom uređaju da vas podsjeti kada trebate uzeti pauzu od gledanja u svoj telefon. To će pomoći i vašim očima”, kaže Anand.

Vježbajte češće

Stephen Dunn, MPT preporučuje “započinjanje vježbe pilatesa kako biste ojačali svoje držanje i mišiće.”

Pilates, zajedno s drugim vježbama koje istežu i opuštaju mišiće, poput joge, pomoći u ublažavanju napetosti koju osjećate u mišićima vrata. To će zauzvrat ojačati mišiće koji su odgovorni za poboljšanje vašeg držanja. Vježbanje i održavanje tijela u pokretu bit će korisni za ublažavanje bolova u mišićima i, naravno, za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Možda je vrijeme da odložite telefon i izvadite prostirku za jogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close