Austrijski lider za strukovno obrazovanje ušao u Hrvatsku preko privatne tvrtke

Autor: Suzana Vrošanec , 19. siječanj 2006. u 06:00

F+U Akademija Heilederberg potpisala je Sporazum o suradnji na području izobrazbe i stručnog usavršavanja s Institutom za unapređenje poslovanja WIFI

Unatoč nepoznanici koja se tiče pitanja koliko hrvatskih kompanija zanima investiranje u doškolavanje različitih profila djelatnika kao i vlasnika tvrtki koje je moguće uz pomoć individualnih programa i internih treninga za poduzeća, tržište strukovnog obrazovanja bitno će obogatiti svojom golemom ponudom raznih seminara novi tržišni igrač F+U Akademija Heildederberg. Jučer je ta tvrtka u Zagrebu potpisala Sporazum o suradnji na području izobrazbe i stručnog usavršavanja s Institutom za unapređivanje poslovanja WIFI koji djeluje u okviru Austrijske gospodarske komore, no znakovito je da su domjenku nazočili predstavnici 80-ak najznačajnijih tvrtki u Hrvatskoj poput VIP-neta, EPH-a, Erste bank, Uniqua Osiguranja, Generali osiguranja, Auto-Hrvatske, Austrian Airlinesa, HŽ-a i Mercatora. Kako je time F+U Akademija Heilederberg postala jedini ovlašteni partner međunarodno poznate marke cjeloživotnog obrazovanja WIFI u Hrvatskoj, partneri očekuju kako će već nakon pola godine, koliko procjenjuju da će trajati istraživanje među onim kompanijama koje su spremne investirati u obrazovaje svojih djelatnika, početi nuditi austrijske programe cjeloživotnog učenja. Među inima posebno su atraktivni seminari na kojima će se stjecati vještine kako dobiti novac za europske projekte iz fondova EU.

F+U Akademija Heilederberg lani je osnovana kao podružnica istoimene njemačke grupe. U branši usavršavanja, prekvalifikacija, istraživanja i nastave grupa F+U, kako je jučer na press konferenciji kazao vlasnik dr. Piter Sauer, ostvaruje 40 milijuna eura godišnjeg prometa. Uz njemačko tržište, na kojem se nastava odvija u 20 gradova na prostoru od 40.000 četvornih metara gdje zapošljavaju 800 djelatnika, ta je grupa vlasnik i Instituta za istraživanje obrazovanja kojeg dijelom financira njemačka Vlada te Instituta za kontrolu prehrambenih namirnica, a prisutna je i na tržištima Litve i Španjske. WIFI institut, pak, izabrao je za ulazak na hrvatsko tržište strukovnog obrazovanja upravo hrvatsku podružnicu F+U Akademija Heilederberg kojoj su na čelu direktori Ivanka Sprenger i Alan Žepec. Iako WIFI već ima različitih iskustava s biranjem lokalnih partnera u Poljskoj i Srbiji, a na mađarsko tržište ušao je osnivanjem vlastite podružnice, na srpskom je tržištu nedavno doživio poslovni debakl koji je bio odlučujući da se pri ulasku na hrvatsko tržište izbjegne HGK. Prema riječima dr. Rudolfa Ruzicke iz WIFI-ja, suradnja s Privrednom komorom Srbije kao tamošnjim lokalnim pratnerom koji nije uspio sagraditi infrastrukturu koja bi isplatila to austrijsko ulaganje završila je gubitkom. “Izvukli smo pouku da je bolje naći privatnog partnera nego surađivati s gospodarskom komorom”, objasnio je dr. Ruzicka zašto su se odlučili za novi model suradnje koja u Hrvatskoj počinje preko lokalnog partnera F+U Akademija Heilederberg. No Ruzicka je istaknuo u pozitivnom svjetlu poljsko iskustvo u pogledu dobivanja novca iz EU fondova koje je WIFI povukao preko poljske burze rada te su ga tamo uložili u obrazovne namjene. S tim u svezi je najavio kako na isti način WIFI želi sudjelovati u povlačenju mnogo novca koji će EU namijeniti obrazovanju u Hrvatskoj u okviru proračuna 2007. – 2013.

Jamac uspjeha

“Znanje je jamac uspješnosti poduzeća, sigurnosti radnih mjesta te je motiv za inovacije”, istaknuo je predsjednik NO-a WIFI-ja dr. Michael P. Walter koji je podsjetio da je WIFI, Institut za unapređivanje poslovanja najveća ustanova u Austriji za obrazovanje i treninge odraslih sa oko 320.000 polaznika godišnje i približno 26.000 različitih tečajeva koje vode 11.000 educiranih trenera.

Komentirajte prvi

New Report

Close