Amerikanka navela što joj je čudno u Hrvatskoj: Kad sam ušla u dućan, ostala sam zbunjena

Autor: VLM , 26. veljača 2019. u 14:06
Foto: Screenshot

– U Americi se konobar vraća nakon nekog vremena i pita vas je li sve u redu, trebate li još nešto. U Hrvatskoj morate dignuti ruku i uspostaviti kontakt očima s konobarom ako želite još nešto naručiti – dodala je Kaleigh.

Amerikanka Kaleigh Hendershot posljednje dvije godine živi u Sesvetama, gdje se udala za Dominika. Simpatična Kaleigh proteklih mjeseci na kanalu This Croatian Life objavljuje svoje viđenje života u Hrvatskoj. Tako joj je pravi hit bio video u kojem govori o tome što je izluđuje kod njenog supruga Dominika, a o razlikama između Amerike i Hrvatske progovorila je i u aktualnom videu, u kojem je navela pet stvari koje su u Hrvatskoj konfuzne Amerikancima. 

– Prva stvar koje me je začudila jest to što u Hrvatskoj, kad nešto kupite u dućanu, morate to sami stavljati u vrećicu. U Americi imate osobu koja vam sprema proizvode i doda vam vrećicu nakon plaćanja. Prvi put kad sam ušla u dućan, ostala sam zbunjena nakon što sam vidjela da stvari koje sam kupila samo odlažu sa strane – kazala je Kaleigh.

Zanimljiva je i situacija kod brojanja katova. U Americi ne postoji prizemlje, nego je to odmah prvi kat. Zbog toga je Kaleigh nekoliko puta zalutala na krivi kat kad bi išla kod nekog u posjet. 

Amerikanka se dosad već navikla na to da Hrvati satima sjede na kavama, a ono što joj nije jasno jest da nakon prve narudžbe moramo ponovno zvati konobara.

– U Americi se konobar vraća nakon nekog vremena i pita vas je li sve u redu, trebate li još nešto. U Hrvatskoj morate dignuti ruku i uspostaviti kontakt očima s konobarom ako želite još nešto naručiti – dodala je Kaleigh. 

Jedna od stvari koja joj nije jasna jest i to što kod nas nema pravila slobodnog skretanja desno. U Americi možete skrenuti desno na križanju bez obzira na semafor, naravno, ako nitko ne dolazi s lijeve strane. 

– Gorivo je u Hrvatskoj mnogo skuplje nego u Americi, a pogotovo je zbunjujuća situacija na benzinskim crpkama. U Americi se dizel označava zelenom bojom, a benzin crnom. Ovdje je obratno. Također, u Americi prvo platite gorivo, pa onda ulijete. U Hrvatskoj možete prvo uliti, pa onda idete unutra platiti. Kako to? Recimo, jedan moj prijatelj zaboravio je platiti i vratio se tek poslije na crpku kako bi podmirio račun – kazala je Kaleigh. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

U američkim dućanima debilizam do debilizma koliko ambalaže troše i za koje gluposti pa tako: 6 PVC vrećica za 6 malih piva, pakirane 2 kriške luka u plastici i sl. Bahatluk na najjače….

Samo zna kritizirat. Jel joj čudno možda šta ljudi ne nose https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/587298/mike-je-amerikanac-iz-sestanovca-vratio-se-korijenima-u-cijelom-splitu-nije-nasao-dobar-burger-i-odlucio-je-napraviti-svoj-da-bi-ovako-zivio-u-sad-u-trebao-bi-biti-milijunas
” Živjeli smo na lipom mjestu u Americi, ali se svejedno bojiš za djecu i čak zakonski ne smiješ pustiti mlađe od 11 godina da se sami igraju vani. Nažalost, baš se na tako lijepim mjestima često događaju otmice. Ovdje to nisam doživio. Škole su dobre, a tu imamo rođake, prijatelje… Ali, isto mi je trebalo godinu dana da ih mirno pustim vanka – priznaje domaći “Amer”.

New Report

Close