Ako nemate klimu jedna biljka može vam pomoći da snizite temperaturu u stanu

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2023. u 10:10
Foto: Unsplash

Podrijetlom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uvjetima. Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju.

Ako volite biljke, evo još jednog razloga da svoju kuću pretvorite u zelenu oazu. Zbog svoje sposobnosti pročišćavanja zraka i upijanja topline, trebalo bi samo malo da se potrudite da sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, preživi, piše elle.com.es, a prenosi City magazine. 

Među svim vrstama biljaka, neke imaju nevjerojatne sposobnosti da budu puno više od običnog lijepog cvijeta. Na primjer, poznata sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna, ima sposobnost pročišćavanja zraka u kući, uspijeva na skrovitim mjestima, dobro se prilagođava gotovo svakom prostoru, zahtjeva malo pažnje i upija malo ljetne topline.

Sanseverija, ili svekrvin jezik, kako je još zovu, popularna je biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja. Podrijetlom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uvjetima. Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noći proces podrazumijeva da sanseverija tijekom noći oslobađa kisik i apsorbira ugljikdioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka u prostoru u kojem se nalazi.

Foto: Unsplash

Osim sposobnosti filtriranja zraka, sanseverija također pomaže u rashlađivanju okoline. Tijekom vrelih dana ona kroz lišće ispušta vlagu u zrak, što ima prirodni efekt hlađenja.

Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost upijanja toksina rasprostranjenih u zraku. Dokazano je da ova biljka može da ukloni nepoželjne kemijske spojeve poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koja emitiraju proizvodi za čišćenje, boje ili namještaj. Poboljšanjem kvaliteta zraka sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Održavanje

Srećom, to je biljka koja zahtjeva malo njege i pažnje. Prilagođava se različitim tipovima osvjetljenja, ali najbolje je da ne bude izložena direktno suncu. Također, može da preživi u uvjetima umjerene temperature i ne treba je često zalijevati. Naime, otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbjegavati pretjerano zalijevanje koje može da ošteti njen korijen.

Čini se da je pred nama vrelo ljeto, pa osvježite svoj prostor jednim ili više primjeraka sanseverije.

Komentirajte prvi

New Report

Close