Ako imate ove četiri boce kod kuće, trebali biste ih ukloniti

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2023. u 21:08
Foto: Pixabay

Dok vermut zasigurno traje dulje od prosječnog vina, bilo bi pogrešno vjerovati da ostaje svjež jednako dugo kao druga žestoka pića.

Postoje četiri boce iz vašeg bara koje biste svakako trebali baciti, piše tportal. Na prvome mjestu su likeri koji su otvoreni godinu ili duže. Rok trajanja neotvorenog likera praktički je beskonačan, ali kod otvorenih općenito pravilo glasi: ako alkoholna pića sadržavaju dodane arome, šećere ili voćne sokove, najbolje ih je konzumirati u roku od godinu dana od otvaranja. Budu li predugo stajala, ta pića počinju oksidirati i neizbježno se kvare. Pokvareni likeri, koji obično sadrže niz aditiva, često imaju kristale koji se pojavljuju oko otvora boce, a sama tekstura pića može postati viskoznija.

Drugi na listi za ‘odstrel’ su krem likeri koji su u vašem baru proveli godinu i pol ili duže. Svakom krem likeru isteći će rok trajanja i neće vam se isplatiti riskirati. Dakle, ako boca krem likera u vašem baru stoji više od godinu i pol i otvorena je, odmah je bacite. Ako je još uvijek zatvorena, znajte da imate dvije godine od kupnje da biste uživali u piću prije nego što se pokvari.

Treći nepoželjnik je otvoreni vermut star tri ili više mjeseci. Dok vermut zasigurno traje dulje od prosječnog vina, bilo bi pogrešno vjerovati da ostaje svjež jednako dugo kao druga žestoka pića. Nakon otvaranja treba ga odmah staviti u hladnjak kako bi zadržao što je više moguće svježine. Kada se, po otvaranju, pravilno skladišti, vermut je najbolje konzumirati unutar mjesec dana. Nakon što prođu tri, vrijeme je za rastanak.

I na koncu, posljednji kandidat za odvajanje otpada je bilo koja tekila koja nema oznaku da je izrađena od 100 posto blue weber agave, odnosno plave agave (agave tequilana ili tekila agava), biljke koja je važan gospodarski proizvod Jalisca u Meksiku. Ako to nije istaknuto i na etiketi piše bilo što drugo, bocu treba odmah baciti.

Komentirajte prvi

New Report

Close