Ako imate ova četiri retro predmeta, stručnjaci kažu da bi na njima mogli odlično zaraditi

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2023. u 08:38
foto: unsplash

Ako ste bili dovoljno sretni da ste naslijedili gadgete iz prošlih godina, možda biste ih mogli unovčiti za znatnu svotu.

Nije tajna da kupnja novog posuđa, uređaja ili naprava za vašu kuhinju može koštati pravo malo bogatstvo ako tražite određenu marku. Ali ono što domaći kuhari možda ne shvaćaju je da su neki od starinskih predmeta koje koriste za pripremanje jela prilično vrijedni.

Ovih se dana pojavilo unosno tržište preprodaje koje neke od vaših starih miksera, tostera i zdjela može pretvoriti u hrpu novca.

1. Starinske tave i lonci od lijevanog željeza

Lonci i tave od lijevanog željeza izdržali su test vremena kao jedan od najomiljenijih i najsvestranijih predmeta u kuhinji. A prema riječima stručnjaka, njihova je vrijednost bila jednako izdržljiva kao i njihova konstrukcija.

“Starinsko i antikno lijevano željezo može vrijediti 100 dolara ili više. “Velika je vjerojatnost da je tava koju pronađete u trgovini rabljenom robom ili na rasprodaji zanemarena, ali ove se tave lako mogu očistiti ili uljepšati te će biti spremne za preprodaju ili vaše sljedeće kampiranje.

2. Emajlirane zdjele

Moderne zdjele za miješanje i pripremu jela obično su izrađene od nehrđajućeg čelika ili stakla. Međutim, jedna retro predmet može se istaknuti u vašoj kuhinji, a da pritom bude funkcionalan — i potencijalno profitabilan.

Pozivajući nostalgiju na francusko selo, emajlirane zdjele u jednostavnoj bijeloj boji s crnim rubom savršen su dodatak kuhinji u stilu seoske kuće. Nekoć utilitarna glavna namirnica, ovi proizvodi sada postižu pristojne iznose za svoj retro izgled, piše Best life.

3. Setovi za svježe sokove

Puno se stvari promijenilo u kuhinjama tijekom godina — i to nisu samo uređaji i alati koje koristimo. Stručnjaci kažu da neki proizvodi koji su prerasli svoju upotrebu još uvijek mogu postići visoku vrijednost zahvaljujući nostalgiji.

“Prije mnogo godina, trebali ste imati vrč za sok. Kompletni setovi za sokove, bokali i male čaše za sok s netaknutim simpatičnim emajliranim dizajnom mogu postići cijenu od 50 do 100 dolara po setu. Samo pazite da dizajni budu lijepi i n eoštećeni na svim dijelovima.”

4. Uređaji iz sredine stoljeća

U prošlim desetljećima neki su uređaji bili tako dobro napravljeni da su i danas jednako pouzdani. A ako ste bili dovoljno sretni da ste naslijedili gadgete iz prošlih godina, možda biste ih mogli unovčiti za znatnu svotu.

“Samostojeći mikseri, tosteri i aparati za kavu iz sredine stoljeća mogu se prodavati za stotine ili čak tisuće dolara strastvenim kolekcionarima”, kaže Lindsey Chastain, osnivačica bloga The Waddle and Cluck.

Komentirajte prvi

New Report

Close