Domaća proizvodnja: Posebna vrsta betona debitirat će na tunelu Učka

Autor: Darko Bičak , 19. listopad 2022. u 13:52
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Kompanija predstavila inovaciju – niskougljični ECOPac i otkrila planove za širenje proizvodnje.

Holcim je proteklog vikenda, na svojoj tradicionalnoj manifestaciji Dan kupaca, predstavio ECOPact beton, kojeg je počeo proizvoditi u tvornici betona u Vranji za gradnju druge cijevi tunela Učka. Prilikom predstavljanja, kojeg su organizirali u Rapcu, rečeno je da ECOPact, u skladu s ciljevima zelene tranzicije i dekarbonizacije, predstavlja ponudu betona koji imaju od 30% pa do 90% manji ugljični otisak od betona proizvedenog prema industrijskom standardu.

‘Ovo je samo početak’

“Tranzicija prema budućnosti s neto nula ugljika moguća je samo ako taj princip uključimo u gradnju. Održiva gradnja počinje već u fazi projektiranja, jer s odabirom građevinskih materijala možemo smanjiti utjecaj na okoliš. Ovo predstavljanje ECOPact betona za projekt tunela Učka samo je početak, a daljnjim ulaganjima ponudu planiramo proširiti i na ostale Holcimove tvornice betona u Hrvatskoj. I ono što nam je jako važno, svi projekti i ulaganja koje sad pripremamo osigurat će nam da zadržimo poziciju predvodnika u zelenoj tranziciji u Hrvatskoj i regiji.”, rekao je Dario Vrabec, novi predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

Dario Silić, generalni direktor Bina-Istre, istaknuo je da njihova kompanija nastoji provoditi svoje aktivnosti vodeći se načelima održivog razvoja te svakodnevno povećati standarde društvenog razvoja, zaštite okoliša te poštivanja ljudskih prava. “Kontinuirano težimo dobrom i transparentnom upravljanju, promovirajući interese različitih dionika na putu prema kvaliteti i održivosti. Zadovoljstvo mi je potvrditi kako je Bina Istra danas stekla ugled društveno odgovorne kompanije, koja kontinuirano nastoji, pored svojih primarnih aktivnosti, omogućiti boljitak društva u široj zajednici te zaštitu okoliša kroz svoje poslovanje te teži primjenjivati mjere u cilju smanjenja ugljičnog otiska projekta dopune na puni profil Istarskog ipsilona”, kaže Silić. Iz samog Holcima pojašnjavaju da cement za projekt tunela Učka proizvode u Holcimovoj tvornici u Koromačnu, gdje su u proteklih 20 godina, navode, svoj ugljični otisak po toni cementa uspjeli smanjiti za 30%.

“Kad takav cement, s ostalim sirovinama i prijevozom svih sirovina do tvornice betona u Vranji i procesom proizvodnje betona uključimo u izračun ugljičnog otiska, naš ECOPact beton u ovom projektu, ovisno o recepturi, ima 30-33% manji ugljični otisak u odnosu na industrijski standard. Nakon ovog prvog koraka, kad iduće godine počnemo proizvoditi niskougljične cemente, planiramo izdavati i izjave o okolišnim svojstvima naših proizvoda, koje se u ostalim državama Europe sve više traže”, rekla je Mihaela Gortan Vozila, direktorica inovacija i projekata u Holcimu Hrvatska.

Izračun ugljičnog otiska

Dodaje da se trenutno za svaku recepturu betona izračunava ugljični otisak uzimajući u obzir ugljični otisak svih sirovina i energije za proizvodnju betona uključujući i transport sirovina do tvornice betona u Vranji. Nakon toga uspoređuje se s industrijskim standardom, betonom s CEM I cementom, a s obzirom na to da je to vrsta betona s najvećim ugljičnim otiskom, Holcim ga je u Hrvatskoj ove godine prestao proizvoditi. Inače, Holcim je još prošle godine najavio i ulaganja koja će omogućiti proizvodnju niskougljičnog cementa. Za dva takva projekta dobili su potporu organizacije Innovation Norway, a realizacija će biti završena 2023. godine. Sve te aktivnosti Holcim provodi u sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close