Vratili u život posrnulog gubitaša: U Šibeniku će se raditi dijelovi za BMW

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2020. u 10:05
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Potvrdio je informaciju da je u novom projektu planirano i pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW, a radi se o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica.

Nakon što je 31. listopada 2017. godinena četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru, za 73,3 milijuna kuna kupio šibenski TLM “Aluminium” u stečaju, slovenski aluminijski div, grupa “Impol” iz Slovenske Bistrice, digao je “na noge” posrnulog šibenskog aluminijaša koji se gotovo dva desetljeća gušio u gubicima i na kraju završio u stečaju.

A novi početak ili, bolje rečeno, nova uspješna priča ambicioznih Slovenaca oko TLM-ove valjaonice počela je godinu i pol ranije. Naime, grupa “Impol” je u ožujku 2016. godine u Hrvatskoj registrirala novoosnovanu tvrtku pod imenom “Impol-TLM” d.o.o. Šibenik, unajmila pokretnine i nekretnine od TLM “Aluminiuma” u stečaju te odmah uspostavila proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda, vrativši 208 radnika koji su zbog stečaja završili na ulici.

Ulaganja u proizvodni pogon, nova zapošljavanja i uspješno poslovanje nastavljeno i u sljedećim godinama. U “Impol-TLM-u” trenutačno je zaposleno 420 ljudi, a glavni proizvodni program su folije, limovi i trake. No, Slovenci idu dalje.

Već neko vrijeme u tijeku su pripreme za investiciju vrijednu oko 80 milijuna eura, a riječ je o izgradnji nove ljevaonice na lokaciji nekedašnjeg pogona “Elektrolize”, koja se uništena 1991. godine za bombardiranja Šibenika, i u produžetku postojeće ljevaonice.

Zbog važnosti ove investicije za daljnji razvoj “Impol-TLM-a” te same grupacije, ali i hrvatskog i šibenskoga gospodarstva, projekt je u 2019. godini uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske, što slovenskom investitoru donosi određene prednosti.

Cjelokupna investicija procijenjena je na 80 milijuna eura, a ulaganje u prvu fazu procijenjeno je na oko 24 milijuna eura. Očekujemo da će prva faza biti završena u 2021. godini. Međutim, sve to uglavnom ovisi o administrativnim postupcima. Dinamika idućih faza ovisit će o poslovanju i potrebama grupe “Impol”, navodi za Slobodnu Dalmaciju Jure Čretnik, direktor grupe “Impol-LLT”.

Potvrdio je informaciju da je u novom projektu planirano i pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW, a radi se o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica, te otvaranje novih radnih mjesta, što je u šibenskoj javnosti izazvalo posebno zanimanje.

– Dobili smo službenu nominaciju tvrtke BMW i početak proizvodnje predviđa se početkom 2021. godine, a 2022. u punom opsegu. Glede pojedinosti još se dogovaramo – odgovorio je Čretnik.

Inače, realizacijom projekta izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku znatno će se povećati količine proizvodnje aluminijskih proizvoda, što je jako važno za cijelu grupaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close