Vodeći proizvođači lijekova podbacili, Rajićev Pharmas ugodno iznenadio

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2019. u 10:45
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatske farmaceutske kompanije u posljednje vrijeme suočavaju se s ozbiljnim problemima na domaćem tržištu i sve snažnijom konkurencijom u inozemstvu.

T-portal je istražio kako je lani poslovalo sedam vodećih kompanija u djelatnosti koja prednjači po stvaranju dodane vrijednosti u proizvodnom sektoru.

Perjanice hrvatske farmaceutske industrije prošle godine su ozbiljno podbacile u poslovanju, o čemu svjedoči pad prihoda od 10,3 posto i znatno slabiji izvozni rezultati u odnosu na godinu ranije. Doduše, svi vodeći farmaceuti poslovali su pozitivno, ali zarada je prepolovljena u odnosu na 2017. godinu.

Vodeće tvrtke uglavnom su okrenute izvoznom tržištu zbog problema s naplatom u Hrvatskoj, ali i zato što im kapaciteti znatno premašuju potrebe domaćeg tržišta.

U visokotehnološkom sektoru, u kojem su plaće znatno iznad hrvatskog prosjeka, djeluje tridesetak poduzeća, ali sedam najvećih s prihodima iznad 100 milijuna kuna ostvaruje više od devedeset posto prometa.

Poredak vodećih pet tvrtki ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su glavni igrači (Pliva, Belupo, JGL) pretrpjeli pad prihoda dok su izazivači (Genera, Pharmas) zabilježili snažan rast.

Najveći skok napravila je tvrtka Pharmas u vlasništvu Luke Rajića, čiji je prihod uzletio gotovo 50 posto, a dobit je porasla nekoliko puta. Rajićeva kompanija, koja proizvodi lijekove u tvornicama u Popovači i Zrenjaninu (Srbija), raste zahvaljujući brzom širenju asortimana generičkih lijekova na recept, ali i brojnim bezreceptnim farmaceutskim proizvodima, piše t-portal.

Komentirajte prvi

New Report

Close