Veselica: Za desetak godina značajan dio prihoda JANAF-a bit će iz obnovljivih izvora energije

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2023. u 15:27
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

JANAF kao prva kompanija u pretežito državnom vlasništvu organizira networking lunch na kojem će se potencijalne poslovne partnere upoznati s planiranim projektima

Sukladno Strategiji tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., Društvo je odlučilo ulagati u geotermalne izvore, sunčane elektrane, vjetroparkove, ali i druge obnovljive izvore energije. Strategija je usklađena sa Zelenim planom Europske unije te smjernicama energetske strategije Vlade Republike Hrvatske, nije samo energetski trend, već trend i potreba koja zahvaća cjelokupno globalno gospodarstvo. U tom procesu diverzifikacije poslovanja na obnovljive izvore energije, planirano je da bi već za desetak godina značajan dio prihoda Jadranskog naftovoda trebali donositi upravo obnovljivi izvori energije“, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a.

Realizirani su projekti dviju sunčanih elektrana, jedne na Terminalu Sisak, a druge na Terminalu Žitnjak, dok je u pripremi i projektna dokumentacija za sunčane elektrane na našim Terminalima Omišalj i Slavonski Brod“, kazao je Veselica najavljujući i javljanje JANAF-a na natječaj koji je raspisala Agencija za ugljikovodike za geotermalnu energiju, što je, kaže, novi veliki izazov.

JANAF je otvorio mogućnost i spreman je i za akvizicije, otkrio je Veselica uredniku podcasta Vrijeme je za gospodarstvo Darku Bukoviću.

Poslovna 2022. godina bila je najuspješnija godina u 50. godišnjoj povijesti JANAF-a: „Da, izniman rezultat. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 119 milijuna eura, što je 13 % više u odnosu na prihode ostvarene godinu dana ranije. Rekordni ukupni prihodi rezultat su rasta prihoda od temeljne djelatnosti kompanije – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata. Samo prihodi od temeljne djelatnosti iznosili su rekordnih 115 milijuna eura.“

No, moram pritom i demistificirati i zapravo skinuti aureolu da je JANAF monopolna kompanija. JANAF je dijelom vezan za opskrbu rafinerija na trasi Jadranskog naftovoda, znači odgovoran za rafineriju Rijeka, rafineriju Pančevo, rafinerija Szazhalombatta, rafinerije Bratislave, ali više od 40% prihoda ostvarujemo na međunarodnom tržištu, od skladištenja sirove nafte na Mediteranu jer se doslovce borimo i ‘tučemo’ sa najvećim globalnim privatnim kompanijama za taj posao. A to nije jednostavan posao jer partneri ne procjenjuju vlasništvo nego kvalitetu usluge, poslovnost i profesionalnost, a to je u principu nešto što bi ja rekao najbolje legitimira JANAF danas“, istaknuo je Veselica.

Samo prošle godine, nastavio je, digli smo kapacitet prema Mađarskoj granici sa 11,4 na 14,3 milijuna tona, što znači da smo u principu kao strateški europski naftovod omogućili sigurnost opskrbe Republici Mađarskoj, Republici Slovačkoj. Time smo pokazali da događaji ne idu ispred nas nego da mi idemo ispred događaja, poručio je član uprave JANAF-a.

Na upit urednika kako se na poslovanje odrazila i narušena reputacija i postupak kaznenog progona i potvrđena optužnica za ranijeg predsjednika uprave, Veselica odgovara kako su se suočili s velikim izazovima, pri čemu je ključno bilo najprije sanirati reputacijsku štetu, što im je i uspjelo kroz protekle dvije godine poslovanja. Dodatno su sve uspjeli potvrditi poslovnošću jer se u reputacijskom dijelu na neki način sve svelo na kredibilitet menadžmenta prema poslovnim partnerima, koji su, zbog odredbi ugovora, u principu mogli u svakom trenutku otkazati s nama ugovore, naglašava.

I u tome smo uspjeli, o čemu govore i iznimni poslovni rezultati. Reputacija je ne samo sanirana nego i unaprijeđena zahvaljujući kvalitetnim upravljačkim odlukama, kontinuiranim strateškim iskoracima i sklapanjem novih vrijednih ugovora“, ističe Veselica. Više od polovice prihoda Društvo ostvaruje u poslovanju s inozemnim kupcima, mahom ključnim akterima regionalnog i globalnog naftnog tržišta, velikim naftnim kompanijama te vodećim naftnim traderima na tržištu, napominje i dodaje da je društvo osiguralo i ima stratešku ulogu jedne od najvažnijih sastavnica energetske stabilnosti Republike Hrvatske, ali i cjelokupne Europske unije: „Već sada su u tijeku aktivnosti kojima Društvo teži transformirati Jadranski naftovod u energetsku kompaniju na srednji rok.“

JANAF kao prva kompanija u pretežito državnom vlasništvu odlučio je organizirati i prvi networking event, i to 1. lipnja, čija je svrha povezivanje Društva s drugim kompanijama, potencijalnim dobavljačima, a sve kako bi se proširio krug poduzetnika koji se javljaju na njihove postupke javne nabave. Na Janaf networking lunch „Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove“, pozvani su predstavnici poslovne zajednice, a predstavnici društva, naglašava Veselica, predstavit će politike Društva, kao i nadolazeće projekte širem krugu gospodarskih subjekata te upoznati potencijalne poslovne partnere otvorene za suradnju na planiranim projektima.

Ideja je JANAF približiti tržištu te proširiti bazu potencijalnih poslovnih partnera, kao i drugih subjekata koji će pratiti kompaniju na njegovom putu diverzifikacije poslovanja. Pritom se poziv odnosi na kompanije iz područja: graditeljstva, strojarstva, elektro radova, geotehnike, zaštite okoliša, istražnih radova, održavanja, zaštite od požara, mjeriteljstva, IT-a, solarne energije, energije dobivene iz vjetra, geotermalne energije i drugih grana koje korespondiraju s potrebama Društva“, kaže Veselica.

I time, naglašava, želimo otkloniti lošu reputaciju JANAF-a te upoznati sve da smo prva državna kompanija koja implementira ISO 37001, znači sustav protiv podmićivanja i svih razina nezakonitosti, gdje prilagođeni i svi naši interni akti tako da sami postupci nabave su još transparentniji i tretiraju sve ponuđač – jednako.

Tko nije spreman na promjene neće moći opstati ni kao pojedinci ni kao sustavi, poručio je Veselica na kraju razgovora za PoslovniFM.

Komentirajte prvi

New Report

Close