Vanđelić i Burilović više neće nadzirati Inu

Autor: Jadranka Dozan , 15. prosinac 2021. u 22:00
Damir Vanđelić već je duže vrijeme u zategnutim odnosima s Vladom, Foto: Robert Anić / Pixsell

Međusobno povjerenje načeto je još uoči lokalnih izbora za Zagreb, a na to su se nadovezale napetosti između Fonda za obnovu nakon potresa i Vlade, posebice resornog ministra Darka Horvata. Vanđelić je nedavno dao i ostavku na mjesto šefa tog fonda.

Damir Vanđelić ipak neće biti predsjednik Nadzornog odbora Ine daljnjih šest mjeseci, kako je predloženo u pozivu na sutrašnju izvanrednu skupštinu.

Prema jučerašnjoj odluci Vlade, isto vrijedi i za Luku Burilovića na mjestu člana NO-a, dok je trećeg predstavnika RH kao dioničara Ine, odvjetnika Damira Mikuljana, Vlada odlučila promaknuti za predsjednika tog tijela Ine.

Dvojicu odlazećih s ovotjednim će istekom mandata (18. prosinca) u ulozi novih članova NO-a idućih pola godine zamijeniti HDZ-ov ekonomist Davor Filipović te zagrebački odvjetnik Branimir Škurla. Da je ostalo kao u prvotnom prijedlogu, bio bi im to treći šestomjesečni prolongat. Odluka Vlade da se dva dana prije skupštine “predomisli” oko predstavnika države koja u Ini drži 44,84 posto udjela u javnosti je mahom ocjenjena kao iznenađenje. No, kao što u inicijalnom skupštinskom pozivu nije ni bilo točke o izboru članova NO-a (iako se za istek mandata znalo) pa je to ispravljeno tek objavom dopune, neki promatrači reći će da ni obrat oko prolongata mandata zapravo ne čudi, pogotovo u slučaju Vanđelića, čiji su odnosi i s premijerom i s nekim ministrima već dosta dugo obilježeni tenzijama. Međusobno povjerenje načeto je još uoči lokalnih izbora za Zagreb, a na to su se nadovezale napetosti između Fonda za obnovu nakon potresa i Vlade, posebice resornog ministra Darka Horvata. Vanđelić je nedavno dao i ostavku na mjesto šefa tog fonda.

Na sutrašnjoj skupštini dioničari Ine odlučuju i o dopuni Statuta registriranjem poljoprivredne djelatnosti. To se objašnjava planom uspostave nasada (osiguranjem sadnog materijala) miskantusa, biljke na kojoj se temelji projekt biorafinerije u Sisku.

Komentirajte prvi

New Report

Close