Smart Industry
FIYU

Uz prilagodljivi softver nema promjena poslovnih procesa

Serengeti je razvio rješenje koje ubrzava razvoj aplikacija do 80 posto.
PD VL native tim
04. listopad 2021. u 22:02
Razvoj proizvoda iskorišten je i za razvoj vještina developera, Foto: PD

Stvaranje aplikacije bez strategije je za IT stručnjake isto kao da građevinski stručnjaci grade bez plana. Moguće je, no rezultat neće biti baš onakav kakav ste zamislili u glavi.

Stoga, treba imati strategiju koja ocrtava vaše potrebe i ciljeve, a nakon što postavite poslovnu strategiju, vrijeme je za izradu vaše aplikacije. Ulaganje u razvoj aplikacije je put koji bi vaše poslovanje mogao održati na nogama, čak i u trenucima kada nastupe nesigurnosti.

Kod aplikacija za internu upotrebu, na kojima je ovdje fokus, dobro je promišljati o ‘custom made’ rješenjima u koja ćete integrirati upravo ono što vam treba, a ne se zadovoljiti tek dijelom značajki koje imaju potencijal. Međutim, i dalje nisu odgovor na pitanje koje vaš tim muči.

Najčešći problem s kojim se susreću mnogi vlasnici poduzeća je da su, koristeći bilo koji gotov softver, prisiljeni promijeniti neke svoje poslovne procese kako bi u potpunosti iskoristili rješenje. Novi softver ne bi trebao tražiti od ljudi da nanovo uče upravljati procesima koje su donedavno imali u rukama.

Riječ je o poslovnim procesima kojima su oni naučili upravljati i u kojima su upravo oni našli nedostatke, a softver mora biti alat u njihovim rukama koji će te nedostatke minimizirati i omogućiti im bolje upravljanje radnim zadacima – znači, ne drugačije, nego bolje!

Kod ‘custom made’ softvera to nije slučaj, jer su aplikacije posebno razvijene kako bi zadovoljile specifične poslovne potrebe. Dakle, konačno rješenje će se temeljiti na inputima tijekom razvojnih faza kako biste bili sigurni da će konačni proizvod raditi kako želite.

Završit ćete s prilagođenim softverom opremljenim svim potrebnim funkcionalnostima koje vaše poduzeće može u potpunosti iskoristiti. To će pojednostaviti cijeli poslovni proces te će uštedjeti vrijeme i trud vama i zaposlenicima.

Tvrtke trebaju različita softverska rješenja za brojne odjele. Prilagođeni razvoj softvera omogućuje vam da ih sve integrirate i dobijete jedan integrirani sustav koji može upravljati s više procesa. Tako možete postići veće rezultate te možete kontrolirati i upravljati cijelim poslovanjem iz centraliziranog sustava.

Na koncu, jako je bitno imati i nekoga kada stvari zaškripe. Učenje je proces, stoga je i to normalno na putu korištenja bilo koje aplikacije. Prilagođenim razvojem aplikacija ne ovisite o tehničkoj podršci koja za vas ima tek šprancirane odgovore – već o stručnjacima s kojima ste surađivali i koji su jako dobro upoznati sa svim fazama razvojnog procesa.

Uz gotov softver ste potpuno ovisni o proizvođaču samog softvera. Ako bankrotiraju ili odluče više ne održavati aplikaciju, vaše poslovanje bit će jako pogođeno zajedno s vašim poslovnim podacima. Što je ono što klijenti zapravo traže i kako im oni najbrže mogu pomoći, pitali smo tvrtku Serengeti.

Serengeti je konzultantska tvrtka osnovana 2007. godine koja se bavi razvojem softvera. Proglašena je jednom od 5 najboljih B2B tvrtki za 2020., a svojim softverskim rješenjima osvaja tvrtke u financijskoj, logističkoj, energetskoj, zdravstvenoj i industrijskoj proizvodnji.

“Tijekom suradnje s klijentima, koji su uglavnom lideri u svojim industrijama, gotovo uvijek smo nailazili na iste zahtjeve: trebaju brzo, moderno rješenje, sa što boljim povratom na investiciju, da su neovisni o vendoru i da se poštuju prakse agilnog razvoja. Tako smo uvidjeli da tržištu trebamo ponuditi rješenje koje će obuhvatiti navedene zahtjeve i pri tome još biti prilagođeno njihovim poslovnih zahtjevima”, izjavio je direktor i vlasnik tvrtke Serengeti Goran Kalanj.

Iz takvih zahtjeva, nastao je FIYU – sveobuhvatno rješenje koje ubrzava razvoj aplikacija za do 80 posto, a obuhvaća sve segmente razvoja nekog softvera, modularno je i bazirano na najboljim developpraksama.

“Razvoj vlastitog proizvoda nosi određene prednosti, ali i rizike. Kod FIYU se mogu prepoznati brojni benefiti za klijente, ali najviše sam ponosan na tim koji predano radi na našem proizvodu te što je cijela ideja razvoja vlastitog proizvoda iskorištena i za razvoj profesionalnih i socijalnih vještina naših developera, čime smo napravili dodatni iskorak u našem core businessu – Team Extension Modelu”, dodao je Kalanj.

*Sadržaj omogućio Serengeti

New Report

Close